ANNONS
Integritet på Tailsweep

Ljuvligt god pasta med krämig citronsås

/

Jag har många väldigt tydliga matminnen från när jag växte upp. Under 80-talet bodde vi två år i Etiopien (vår mor jobbade på svenska ambassaden).  På Hotell Hilton, där alla utlänningar hängde och umgicks, fanns det en italiensk restaurang som hette Jakaranda. Där serverades det en ljuvligt god pasta med en krämig och syrlig citronsås. 35 år senare blir jag fortfarande alldeles lyrisk när jag tänker på den. Hoppas ni gillar den lika mycket som vi! /Monica


Krämig citronpasta
ca 4 portioner

När vi lagar denna rätt lever vi inte efter Julia Childs devis ”If you’re afraid of butter, use cream” – då den innehåller ansenlig mängd utav både….

ca 320 g pasta, tex linguine eller spaghetti
2 dl vispgrädde
1 citron
75  g – 1oo g smör
2 dl färskriven parmesan
salt och citronpeppar
citronskal till garnering
extra parmesan till servering

Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen i saltat vatten – men tänk på att koka den riktigt al dente, dvs lite kortare tid då pastan ska koka klart i såsen.

Under tiden häll ner grädden i en kastrullen. Riv ner skal från citronen. Värm försiktigt under omrörning. När grädden börjar sjuda, tillsätt 1 msk åt gången av smöret och fortsätt vispa tills du får en krämig sås.

Precis innan pastan är al dente, sila av den –  men spar kokvattnet! Ta ca 2 dl av kokvattnet och häll ner i såsen. Tillsätt pastan tillsammans med parmesanosten och rör om över medelhög värme tills osten har smält. Tillsätt eventuellt lite mera vatten. Såsen stelnar något när den tas bort från värmen, så den får gärna vara lite såsig. Pressa ner ca 2 msk av citronsaften. Smaka av med salt och citronpeppar. Tillsätt eventuellt lite mer saft. Servera direkt. Garnera gärna med några tunna fina remsor citronskal.

2
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00