Frasiga morot-och zucchiniplättar

Dessa morot- och zucchiniplättar är busenkla att göra – och supergoda förstås. Barnen älskar när vi serverar dem i pitabröd med sallad, feta och någon god röra medan vi tycker de är även goda som de är – serverad endast med lite sallad och kanske någon god vitlöksyoghurt. Ibland dyker de även upp som tillbehör till någon kyckling- eller kötträtt. En mångsidig rätt helt enkelt!

Frasiga morot-och zucchiniplättar
ca 10 st

200 g riven morto
200 g riven zucchini
1 ägg
1 dl mjöl
ca 1 tsk salt
1 liten vitlök, pressad
olja till stekning

Blanda alla ingredienserna. Värm oljan i en stekpanna. Klicka ut smeten, och bred ut den till tunna plättar. Desto tunnare desto frasigare blir plättarna. Servera direkt.

Tips! Prova att tillsätta följande smaker:

Fetaost
Chèvre
Västerbottensost
Dill
Salladslök
Koriander

1
27

Mantou – kinesiskt ångat bröd

Mantou är ett kinesiskt ångat bröd som serveras som tillbehör till diverse rätter. Det kan även friteras efter att det har ångats, och då serveras det som en dessert – med kondenserad mjölk i vilken det doppas i.  Mantau är egentligen samma bröd som kallas ”bao” men när man benämner det ”bao” är när det har en fyllning av t ex kött och ev andra ingredienser – vilket många är kanske mer bekant med. För 15 år sedan när jag var i Peking upptäckte jag detta bröd för första gången och blev helt förälskad – framförallt när det friteras. När ni ändå gör dem – så prova gärna både varianterna.  /Monica PS. Jag har själv aldrig provat men jag kan tänka mig att efter de har friterats kan de även vara goda att rulla i florsocker eller doppa i nutella eller dulce de leche.

Lisa Björner

Mantou
ca 8 stycken

1 dl vatten
1 dl mjölk
2 msk rapsolja
¼ pkt färsk jäst (ca 12.5 g)
5 dl (300 g) vetemjöl
½ dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk salt

Smula jästen i en bunke.

Värm vatten och mjölk till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av degspadet i bunken och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt resten av degspadet och resterande ingredienser. Blanda för hand i ca 10 minuter eller i en köksassistent i ca 5 minuter till en smidig deg, Tillsätt eventuellt mera mjöl om det behövs.

Lägg degen i en oljad bunke, Täck med plastfolie och låt jäsa i 1 timme och 45 minuter.  Efter ca 1 timme, vänd på degen i bunken och tryck ner på degen med handflatan för att pressa ur luften.  Vik in kanten mot mitten, ovanifrån och ner samt nedifrån och upp och tryck ner degen med handflatan efter varje vik. Vrid på bunken 90 grader och upprepa proceduren med at vika och trycka ur luften. Vänd på degen, så skarven ligger nedåt, och tryck ner en sista gång med handflatan. Täck med plastfolie igen och låt fortsätta jäsa i ytterligare 45 minuter.

Ta upp degen på ett bakbord och kavla ut den till en raktangel, ca 1 cm tjock. Rulla ihop från ena långsidan. Lägg skarven nedåt och tryck till rullen lite så att den håller ihop. Skär sedan i ca 8 bitar. Lägg varje bit på bakplåtspapper och låt jäsa i 30 minuter.

Lägg en ångkorg i en kastrull. Häll på lite vatten så att det täcker botten av kastrullen, men tänk på att det inte får nå upp till botten av ångkorgen. Lägg lite bakplåtspapper i botten av ångkorgen.  Lägg hälften av bullarna i korgen. Sätt ett lock på kastrullen. Låt vattnet koka upp, sänk sedan värme något så att det endast sjuder. Ånga bullarna i ca 10 minuter. Stäng av värmen och lägg locket lite på glänt i några minuter (så att inte bullarna sjunker ihop). Plocka sedan ut bullarna och ånga resterande på samma vis. Servera direkt.

0
11