Pasta med grönsakssås, chili och parmesan

Den här pastarätten med en mustig grönsakssås är en favorit. Förutom att den är supergod och enkel att laga – den är även en perfekt kylskåpsrens-rätt! Har ni en halv aubergine eller lite persilja liggandes går det utmärkt att byta ut de mot t ex zucchinin och basilikan. Tillsätt mer chiliflingor beroende hur stark du vill ha.Ha en fin måndag. Kram, Lisa & Monica

Monica Eisenman

Pasta med grönsakssås, chili och parmesan
ca 4 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2-3 msk olivolja
1 morot
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
1/2 zuchinni (ca 150 g)
100 g champinjoner
1 förpackningen krossade tomater á ca 400 g
1 msk tomatpuré
1 tsk strösocker
1 tsk torkad oregano
1/4- 1/2 tsk chiliflingor (beroende hur stark man vill ha)
1 grönsaksbuljong
1/2 dl kokande vatten
2 msk finhackad basilika
salt och svartpeppar
400 g pasta

hackad basilika till garnering
riven parmesan till garnering

Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och tärna moroten. Kärna ur och tärna paprika. Tärna zuchinni och champinjonerna. Fräs lök i olivoljan i ca 5 minuter, tills den blir mjuk. Tillsätt vitlök, morot, paprika, zuchinni och champinjoner och fräs i ytterligare ca 5 minuter. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, oregano och chilflingor. Lös upp grönsaksbuljongen i vattnet och häll ner i såsen. Koka upp och låt puttra i 10-15 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Rör i basilika. Koka pastan enligt förpackningen och servera direkt med grönsakssåsen. Garnera med basilika och parmesan.

0
10

Kryddiga och krispiga rostade kikärtor

Perfekta snacksen! Krispiga och lite härligt kryddiga är dessa rostade kikärtor. De är inte bara goda – de är också rätt nyttiga också om man nu bryr sig om sådant… : )


Kryddiga och krispiga rostade kikärtor

2 burkar kokta kikärtor á 425 g
ca 1 1/2 msk olivolja
1/2 tsk vitlökspulver
1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk chilipulver
1/4 tsk spiskummin
ca 1 krm cayennepeppar
3/4 tsk salt

Värm ugnen till 175 grader.

Skölj kikärtorna och låt rinna av ordentligt. Skala kikärtorna. Det är lite pilligt att få av skalen men då blir kikärtorna riktigt krispiga när de rostas i ugnen. Torka kikärtorna ordentligt torrt med hushållspapper. Lägg ut dem på hushållspapper för att torka ytterligare. (Det är viktigt att kikärtorna är torra för att de ska bli krispiga.)  Blanda sedan med olja, kryddor och salt. Sprid ut i en ugnsplåt och rosta i ugnen i  45-50 minuter. Rör om då och då. Ta ut ur ugnen och låt svalna 5-10 minuter så krispar de till sig ännu mer.

0
38

Krispig smörstekt potatis med vitlök och örter

En favorit i repris! Inspiration till detta recept fick jag från den franska rätten pommes persillées – där man helt enkelt sauterar potatis med smör, vitlök och persilja. Kombinationen är ju helt magisk gott men jag tänkte att man borde kunna utveckla den ännu mer, t ex genom att byta ut persiljan mot andra örter beroende på vad man serverar potatisen till. T ex skulle det vara himla gott att använda dill till fisk. Och kanske basilika ifall man lagar en italienskinspirerad middag.  Koriander fungerar både till asiatisk och texmex. Eller varför inte blanda flera örter t ex salvia, timjan och rosmarin. Det är bara fantasin som sätter gränser. Matstylist Monica Eisenman

Smörstekt potatis med vitlök och örter
4 portioner

Här har vi använt färskpotatis – men det går bra att använda vilken potatissort som helt. Fast potatis funkar bäst – men mjölig funkar också.  Vi brukar ofta ta det vi har helt enkelt. Har man små potatisar räcker det att halvera dem. Har man större potatisar kan man välja själv om man vill skala dem eller inte – och om man vill skära dem i perfekta kuber eller i lite ojämna ”rustika” bitar.

1 kg potatis
1 dl rapsolja
50 g smör
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 – 1 dl finhackad persilja eller annan ört
flingsalt och nymalen svartpeppar

Koka potatisen i saltat vatten. De är klara när de börjar bli mjuka. Dvs de ska inte vara genomkokta. Häll av vattnet.

Värm oljan i en stek panna. Lägg ner potatisen och stek under omrörning tills potatisen börjar bli gyllenbrun och krispig. Häll bort överflödig olja och tillsätt smör och vitlök. Fortsätt stek i några minuter. Lägg ner persilja eller annan valfri ört och stek i ytterligare någon minut. Salta och peppra. Servera direkt.

4
46