back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Aubergine med kinesisk vitlök- och sojasås

  • 40 minuter + 2 timmar
  • 2-4 portioner

Alltså, aubergine med kinesisk vitlök- och sojasås är så vansinnigt gott. Första gången vi smakade det var när vi fick uppleva en äkta kinesiskt nyårsmåltid. Vi måste ha ätit över 40 olika rätter och även om allt var supergott så var det just denna rätt som verkligen utmärkte sig.

Hur

Gör så här

1.

Skär auberginen i bitar. Strö lite salt över auberginebitarna och lägg i ett durkslag i 2 timmar, så att vätskan rinner av. Skölj och torka med hushållspapper.

2.

Fräs vitlök, ingefära och chili i oljan i en stekpanna i någon minut. Tillsätt övriga ingredienser och låt sjuda i ca 5 minuter.

3.

Lägg hälften av auberginen i en plastpåse och tillsätt hälften av maizenan. Skaka om så att all aubergine täcks. Lägg över på ett fat. Gör likadant med resterande aubergine och maizena.

4.

Häll upp rikligt med olja i en stekpanna, så att minst 1 cm av botten täcks. Stek auberginen, några åt gången, tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper. Håll varma på låg värme i ugnen.

5.

Värm såsen och blanda med auberginen.

6.

Servera direkt – gärna med jasminsris.

Ingredienser

Ingredienser

2 aubergine

ca 3 msk salt

½ dl maizena

2 – 3 dl rapsolja

Sås

1 vitlöksklyfta, finhackad

1 msk finhackad färsk ingefära


1 tsk finhackad röd chili


1 tsk olja


½ dl kinesisk mörk soja


½ dl strösocker


2 msk kinesisk vinäger (alt balsamicovinäger)


2 msk torr sherry (eller Shaoxingvin)


1 tsk sesamolja