ANNONS

Moules marinières

/

Älskar man skaldjur men känner att man inte alltid har råd med de dyrare alternativen som t ex hummer så är musslor ett utmärkt alternativ. De kan tillagas på alla möjliga sätt – bl a ångkokas, gratineras eller grillas och i soppor, grytor, sallader samt pasta- och risrätter kommer de till sin rätt.  Dessutom kan de ätas med gott samvete. Blåmussslan trivs i våra kalla nordiska vatten där de odlas och fiskas i stor skala.  Musslan är ett klimatsmart alternativ och finns med på WWFs ”gröna lista”.  I deras fiskguide rekommenderas man att köpa kravmärkta och färska, repodlade blåmusslor då de är både uthålligt nyttjade och bra för miljön. Idag bjuder vi på den kanske mest klassiska sätt att äta musslor – nämligen Moules marinières – musslor kokta i vitt vin, grädde, vitlök och persilja.

Moules marinières i två svarta skålar.

Moules marinières


ca 2 portioner

ca 1 kilo blåmusslor
2 st schalottenlökar, finhackade

4 st vitlöksklyftor, finhackade

25 g smör

2 dl vitt vin

1 dl vispgrädde
1 dl persilja, hackad
salt och peppar

Rensa och borsta musslorna under rinnande kallt vatten. Kasta de som är skadade och de som inte sluter sig när du knackar på dem.

Smält smöret i en kastrull. Fräs schalottenlök och vitlök över svag värme i ca 5 minuter.  Tillsätt vin och musslor. Lägg på ett lock och låt koka i 3-5 minuter. Rör om då och då. Smaka av med lite salt och peppar. Tillsätt grädde, strö över persilja och servera direkt med några skivor baguette för att doppa i spadet.

1

Följ oss på Instagram!

@systrarnaeisenman
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00