Mini-pajer med Västerbottensost, spenat och pinjenötter

Ikväll ska jag bjuda på kräftskiva som blir en avskedsmiddag för vår storebror Teddy som åker tillbaka till USA där han bor.  Jag kommer bjuda på svenska kräftor, havskräftor och räkor med en massa goda tillbehör.  Det blir en blandning av det amerikanska med bl a cocktailsås och cornbread – och det klassiska svenska som dessa små söta mini-pajer med västerbottensost. Västerbottensost har ju en självklar plats på kräftskivan och i dessa smarriga munsbitar har vi tillsatt spenat och pinjenötter. Passar perfekt att duka fram som tilltugg innan middagen eller som tillbehör till kräftorna.

Ha ha en bra fredag! /Lisa


Mini-pajer med Västerbottensost,
spenat och pinjenötter

24 stycken

Pajdeg
175 g smör, kylskåpskallt
  4 dl vetemjöl
ev lite iskallt vatten
½ tsk salt

Fyllning
2 ägg
1 dl mjölk
125 g Västerbottensost, riven
30 g färsk babyspenat, finhackad
1/4 tsk salt
1 nypa svartpeppar
25 g pinjenötter, rostade

Göra iordning pajdegen genom att arbeta snabbt ihop smör, vetemjöl och salt för hand eller i matberedare. Överarbeta inte degen. Tillsätt några droppar vatten om degen känns torr. Låt stå kallt i cirka 30 minuter.

Smörj mini-muffinsplåtarna. Tumma ut degen i formarna och ställ in i kylen i ca 15 minuter. För att göra fyllningen, vispa äggen. Rör i mjölken och tillsätt ost, spenat, pinjenötter, salt och peppar. Fördela fyllningen i pajformarna. Grädda i cirka 20 minuter.

TIPS! Pajdegen kan förvaras i kylskåpet i cirka 2 dygn, i en bunke eller uttryckt i formarna, eller i frysen i cirka 2 månader. Alla pajer kan gräddas och förvaras i kylskåpet i cirka 2 dygn eller i frysen i cirka 2 månader. Värm eventuellt i 150 grader i 5–10 minuter.


0
6

Rostat surdegsbröd med Gruyère, Karljohansvamp och pocherat ägg

Jag är lite upprörd när jag skriver detta. Någon har hittat till min hemliga Karljohanställe. Och värst av allt är att de har plockat svampen, skurit i dem och sen slängt i backen – trots att de var helt perfekta.  Ni andra svampplockar-entusiaster  känner med mig här va? Nåväl, jag lyckades ändå hitta några små men fina KJ – och då fick det bli denna goda surdegsbröd med Gruyère och pocherat ägg. /Monica

Rostat surdegsbröd med Gruyère, smörstekt Karlsjohansvamp och pocherat ägg
ca 2 portioner

ca 500 g Karljohan eller annan svamp
75 g smör till stekning
2 skivor surdegsbröd
1 dl riven Gruyère
salt och svartpeppar
riven Gruyère och kryddgrönt till garnering

2 ägg
1 liter vatten
2 tsk ättiksprit (12%)
½ tsk salt

Sätt ugnen på grill.

Rensa svampen och skär i bitar, ca 2 x 2 cm. Stek svampen i en torr stekpanna i några minuter så att den vätskar av sig. När all vätska har avdunstat, tillsätt smör och fräs svampen i ytterligare 10 minuter eller tills den börjar bli gyllenbrun. Smaka av med salt och peppar.

Pochera äggen genom att koka upp vatten, ättiksprit och salt i en kastrull. Sänk värmen och låt sjuda. Pochera ett ägg i taget. Knäck ett ägg i en kopp. Rör upp en virvel i vattnet med en sked och låt ägget försiktigt glida ner i vattnet i mitten av virveln. Låt ägget sjuda i 1-2 minuter eller tills äggvitan har stelnat men gulan är fortfarande lös. Ta försiktigt upp ägget med en hålslev och låt rinna av. Lägg åt sidan.

Fördela den rivna Gruyère-osten på brödskivorna. Grilla i ugnen tills osten har smält och börjar bli lite gyllenbrun, i ca 5 minuter. Håll koll så att det inte bränns!

Fördela svampen på brödskivorna och toppa med de pocherade äggen. Strö över en massa riven Gruyère, flingsalt och nymalen svartpeppar. Garnera med kryddgrönt. Servera direkt.

0
7

Lök- och svamppaj med parmesan

En matig paj är så himla gott – och tänk vad oändligt många olika fyllningar man kan smaksätta den med! Det har regnat när i Stockholm så förhoppningsvis kan jag börja leta svamp snart. Först måste jag dock tömma frysen på förra årets svampskörd – och då får det bli denna smarriga lök- och svamppaj med parmesanost. Vi använder färdig smördeg här så går pajen snabbt att göra och dessutom blir den härligt frasig och god!

Lökpaj med svamp, parmesan och färska örter
ca 6-8 portioner

Det går även bra att byta ut osten mot någon annan smakrik ost som t ex Gruyère, Västerbottensost eller vällagrad prästost.

1 förpackning färdigkavlad smördeg
3 medelstora gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 200 g svamp
1 1/2 dl riven parmesan
2-3 msk smör
4 ägg
1 1/2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
färska örter till garnering

Värm ugnen till 200 grader. Lägg ut smördegen i en pajform, 24-26 cm i diameter så att degen går upp på kanterna. Nagga botten med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Skala och skiva löken.

Skala och finhacka vitlök. Rensa och skär svampen i mindre bitar. Stek löken i smör i en stekpanna tills den är mjuk, utan att den får färg. Lägg åt sidan. Stek vitlök och svamp i smör i stekpannan. Rör ihop ägg, mjölk, grädde och salt. Fördela lök, svamp och ost i pajformen och häll över äggstanningen. Grädda pajen i nedersta delen av ugnen i ca 25 minuter eller tills äggstanningen har stelnat. Garnera med färska örter.

0
12