back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Baskisk fiskgryta med potatis och jalapeños

  • ca 4 portioner

En baskisk fiskgryta med potatis och jalapeños som värmer gott i kylan.

Hur

Gör så här

1.

Skär fisken i mellanstora bitar.

2.

Skala löken, skär i halvor och skiva. Skala och skiva vitlöken tunt.

3.

Kärna ur och skiva jalapeñon. Skala och skär potatisen i bitar.

4.

Värm olivolja i en gryta eller stor kastrull.

5.

Fräs lök och vitlök i några minuter tills de blir mjuka.

6.

Tillsätt jalapeñon och fräs i någon minut till.

7.

Tillsätt potatis, buljong, vin och paprikapulver och koka upp.

8.

Låt sjuda i ca 15 minuter eller tills potatisen är nästan klar.

9.

Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer rökt paprikapulver om så önskas.

10.

Lägg försiktigt ner fiskbitarna i grytan och sjud på låg värme i ca 5 minuter.

11.

Garnera fiskgrytan med hackad persilja och rivet citronskal.

Ingredienser

Ingredienser

ca 600 g fast vit fisk (t ex torsk, hälleflundra)

2 gula lökar

4 vitlöksklyftor

3 jalapeños

700 g potatis

2 msk olivolja

8 dl fisk- eller grönsaksbuljong

2 dl vitt vin

ca ½ tsk rökt paprikapulver

1 tsk salt

1 krm nymald svartpeppar

hackad persilja och finrivet citronskal till garnering