back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Räkor med dipsåser

Är ni som vi och orkar inte alltid laga värsta middagen på fredagar? Då kan vi tipsa om att duka fram en räkfrossa. Vi vet, det känns kanske lite 80-tal. Men ni måste ändå erkänna att det är vansinnigt gott! Framförallt när man serverar räkorna med flera olika smarriga dipsåser (vår favorit är cocktailsås…). Minimal ansträngning för maximal njutning. Duka också gärna fram ett gott bröd och några smakrika ostar.

Hur

Majonnäs

1.

Blanda äggula, vinäger, senap och salt och peppar i en skål. Vispa i oljan under ständig vispning för hand, med elvisp eller med stavmixer, först droppvis och sedan i en fin stråle.

2.

Tips! Majonnäs kan skära sig om man tillsätter oljan för snabbt eller om ingredienserna inte har samma temperatur. För att rädda majonnäsen kan man då börja om med 1 äggula och 1 tsk senap i en skål och sedan sakta och under ständig vispning droppa ner majonäsen som skurit sig.

Aioli

1.

Rör ner 1 pressad vitlöksklyfta i majonnäsen (recept ovan)

Dill – & citronaioli

1.

Blanda majonnäs (recept ovan), vitlök, dill, citronsaft och skal. Smaka av med salt och citronpeppar.

Rhode island

1.

Rör ihop majonnäs, créme fraiche, ketchup, persilja och gurka. Smaka av med salt och peppar.

Tartarsås

1.

Blanda majonnäs, bostongurka, citronsaft, senap och persilja. Smaka av med salt och peppar.

Cocktailsås

1.

Blanda ketchup, pepparrot, citronsaft och tabasco. Smaka av med salt och peppar.

Ingefärs – & limesås

1.

Blanda alla ingredienser.

Ingredienser

Majonnäs (ca 2 dl)

1 äggula, rumsvarmt

1 tsk vitvinsvinäger

1/2 tsk dijonsenap

2 krm salt

1/2 krm nymalen vitpeppar

1 1/2 dl neutral rapsolja eller hälften rapsolja och hälften olivolja

Dill – & citronaioli (ca 3 dl)

3 dl majonnäs

1 vitlöksklyfta, pressad

2 msk hackad dill

1 msk färskpressad citronsaft

1/2 citron, finrivet skal

salt och citronpeppar

Rhode island (ca 3 dl)

1 dl majonnäs

1 dl créme fraiche

2–3 msk ketchup

1 msk hackad persilja

1 msk bostongurka

salt och peppar

Tartarsås (ca 3 dl)

2 dl majonnäs

3 msk bostongurka

1 msk färskpressad citronsaft

1 1/2 tsk dijonsenap

2 tsk hackad persilja

salt och peppar

Cocktailsås (ca 3 dl)

2 dl ketchup

3 msk riven pepparrot

2 msk färskpressad citronsaft

3–4 droppar tabasco

salt och peppar

Ingefärs – & limesås (ca 3 dl)

3 dl naturell yoghurt

1 msk honung

1 tsk riven färsk ingefära

1 msk färskpressad limesaft