Bucatini med italienska köttbullar i tomatsås

Under många år har spaghetti och köttfärssås toppat listan över mat vi svenskar helst äter på vardagskvällar. Och det förstår vi då det är en av våra och våra barns favoriträtter. Men vi undrar nu om vi inte har fått en ny favorit – bucatini med italienska köttbullar i en mustig tomatsås.  Hur gott låter inte det? Bucatini är en lång och ihålig typ av pasta med en härlig tuggmotstånd. Den kommer ursprungligen från Rom men är väldigt populär i hela regionen Lazio. Pastan passar att servera med kraftiga såser, som t ex vår mustiga tomatsås. Den här pastarätten är så tillfredställande god att vi kan med bestämdhet intyga att den passar inte bara som vardagsmat men även som en festlig helgmiddag!


Bucatini med italienska köttbullar i tomatsås

ca 4 personer

500 g nötfärs
1/2 dl ströbröd
1/2 dl mjölk
1 ägg
1 msk torkad persilja
1/2 tsk lökpulver
3 msk riven parmesan
1 liten vitlöksklyfta, pressad
1 tsk salt
1/2 – 1 krm malen svartpeppar
ca 400 g bucatini eller spaghetti

Tomatsås
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressad
ca 1 msk olivolja
ca 800 g hela tomater eller plommontomater på burk/tetra
2 msk tomatpuré
1 tsk torkad oregano
1 lagerblad
2 tsk strösocker
2 msk hackad färsk basilika
salt och svartpeppar
smör till stekning

riven parmesanost och hackad persilja till garnering

Börja med att göra tomatsåsen. Skala och finhacka lök och vitlök till tomatsåsen. Fräs i olivolja i ca 5 minuter utan att de tar färg. Tillsätt tomater, tomatpuré, lagerblad, oregano och socker. Koka upp och låt puttra i ca 30-40 minuter utan lock. Tillsätt basilika och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

För att göra köttbullarna, blanda ströbröd och mjölk. Låt stå och svälla i 10-15 minuter. Rör ihop med nötfärs och resten av ingredienserna. Rulla färsen till köttbullar. Stek köttbullarna i smör i några minuter tills de får en fin yta. De behöver inte vara genomstekta då de kommer tillagas klart i tomatsåsen. Lägg ner i såsen och låt puttra tills de är genomkokta.

Koka pasta enligt instruktionerna på förpackningen och servera med köttbullarna i tomatsåsen. Garnera med färsk persilja och riven parmesanost.

0
23

Sallad med kycklinglever, spenat och karamelliserad lök- och baconröra

Även om vi älskar den här salladen med kycklinglever, så vet vi att lever inte kittlar smaklökarna hos alla. Tyvärr minns många leverbiffarna som serverades på skolan.  Men det här är något helt annat och skulle du vilja vidga din kulinariska horisont så kan nog den här rätten bli början på en innerlig och kärleksfull relation. Våga testa! Oavsett så måste ni prova den karamelliserade lök- och baconröran med lönnsirap som är en riktig smakupplevelse. Ha en riktig skön helg! Kram, Lisa & Monica

Roland Persson

Sallad med kycklinglever, spenat och karamelliserad lök- och baconröra

ca 4 portioner

1 paket kycklinglevern (ca 500 g)
3–4 tomater
½ rödlök
1 msk rapsolja
ca 150 g färsk spenat
salt och peppar

Senapsvinaigrette
1 dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
2 tsk honung
2 tsk dijonsenap
salt och peppar

Lök- och baconröra
2 gula lökar
2 paket bacon à 140 g
1 msk farinsocker
1 msk lönnsirap
2 msk balsamvinäger
2 msk vatten
baguette till servering

Tina levern om den är fryst. Skala och finhacka löken till baconröran.

Stek baconskivorna knapriga. Låt dem rinna av på hushållspapper. Häll bort fettet ur pannan – men torka inte ur den. Lägg ner löken och häll i farinsocker, sirap, balsamvinäger och vatten. Lägg på ett lock och låt koka ihop i cirka 20 minuter. Rör om då och då.

Mixa lök och bacon i matberedare i någon minut eller använd stavmixer. Låt svalna.

Skär tomaterna till salladen i klyftor och kärna ur dem. Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Lägg lökskivorna i blöt i kallt vatten.

Blanda ingredienserna till senapsvinägretten.

Stek levern i oljan i cirka 10 minuter eller tills den är genomstekt. Smaka av med salt och peppar. Sila bort vattnet från löken. Lägg upp spenaten på ett serveringsfat eller på assietter. Fördela lever, rödlök och tomater på spenaten. Ringla över vinägretten och servera direkt med rostad baguette och baconröra.

Dryckestips
Antingen väljer man ett vin med viss sötma och blommighet som en gewurztraminer, eller ett knastertorrt bubbel som champagne eller franciacorta från norra Italien.

0
6

Krämig champinjonsoppa

Vegomåndag. Som alltid! Är det bara vi som ofta känner för något lättlagat på måndagar? Då passar t e x denna goda och värmande champinjonsoppa. Hoppas ni får en riktig skön vecka. /Monica och Lisa

Krämig champinjonsoppa

ca 4 portioner

500 g champinjoner, skivade
1 gul lök, finhackad
2 +1 msk smör

8-9 dl svamp- eller grönsaksbuljong
1 tsk torkad timjan
ca 2 dl vispgrädde
salt och peppar
1 vitlöksklyfta, finhackad

hackad persilja till garnering

Lägg några skivor champinjoner åt sidan till garnering. Fräs löken i smöret i några minuter i en kastrull. Lägg ner svampen och fräs i några minuter till. Tillsätt buljong och timjan. Koka i ca 10 minuter. Mixa soppan slät. Tillsätt grädden och värm upp. Späd om så önskas. Smaka av med salt och peppar.

Fräs vitlöken tillsammans med de sparade svampskivorna gyllenbruna i smör. Salta och peppra. Garnera soppan med svampen och persilja.

2
20