ANNONS
Integritet på Tailsweep

Bucatini med italienska köttbullar i tomatsås

/

Middag

,

Middagstips

,

Recept

,

Under många år har spaghetti och köttfärssås toppat listan över mat vi svenskar helst äter på vardagskvällar. Och det förstår vi då det är en av våra och våra barns favoriträtter. Men vi undrar nu om vi inte har fått en ny favorit – bucatini med italienska köttbullar i en mustig tomatsås.  Hur gott låter inte det? Bucatini är en lång och ihålig typ av pasta med en härlig tuggmotstånd. Den kommer ursprungligen från Rom men är väldigt populär i hela regionen Lazio. Pastan passar att servera med kraftiga såser, som t ex vår mustiga tomatsås. Den här pastarätten är så tillfredställande god att vi kan med bestämdhet intyga att den passar inte bara som vardagsmat men även som en festlig helgmiddag!


Bucatini med italienska köttbullar i tomatsås

ca 4 personer

500 g nötfärs
1/2 dl ströbröd
1/2 dl mjölk
1 ägg
1 msk torkad persilja
1/2 tsk lökpulver
3 msk riven parmesan
1 liten vitlöksklyfta, pressad
1 tsk salt
1/2 – 1 krm malen svartpeppar
ca 400 g bucatini eller spaghetti

Tomatsås
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressad
ca 1 msk olivolja
ca 800 g hela tomater eller plommontomater på burk/tetra
2 msk tomatpuré
1 tsk torkad oregano
1 lagerblad
2 tsk strösocker
2 msk hackad färsk basilika
salt och svartpeppar
smör till stekning

riven parmesanost och hackad persilja till garnering

Börja med att göra tomatsåsen. Skala och finhacka lök och vitlök till tomatsåsen. Fräs i olivolja i ca 5 minuter utan att de tar färg. Tillsätt tomater, tomatpuré, lagerblad, oregano och socker. Koka upp och låt puttra i ca 30-40 minuter utan lock. Tillsätt basilika och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

För att göra köttbullarna, blanda ströbröd och mjölk. Låt stå och svälla i 10-15 minuter. Rör ihop med nötfärs och resten av ingredienserna. Rulla färsen till köttbullar. Stek köttbullarna i smör i några minuter tills de får en fin yta. De behöver inte vara genomstekta då de kommer tillagas klart i tomatsåsen. Lägg ner i såsen och låt puttra tills de är genomkokta.

Koka pasta enligt instruktionerna på förpackningen och servera med köttbullarna i tomatsåsen. Garnera med färsk persilja och riven parmesanost.

0
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00