Lax och grönsaker i krämig citronsås

Idag bjuder vi på ännu en smarrig och enkel middagsrätt som snabbt går att tillaga nu när vi är många som har återgått till vardagen efter semestern. Vi kokar lax tillsammans med fräscha gröna grönsaker i en krämig citronsås – en rätt som passar att servera till det mesta. Kanske en fräsch sallad, rårris, potatismos, quinoa eller pasta? 🙂 Ha en fin dag! Kram, Lisa

Lax och grönsaker i en krämig citronsås
4 portioner

4 bitar laxfilé á ca 150 g
1 liten purjolök
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk olivolja
100 g blomkål, i bitar
100 g broccoli, i bitar
2 dl gröna ärtor
3 dl créme friche
2 dl kokande vatten
1 tärning fiskbuljong
50 g sockerärtor
1 dl edamamebönor (utan skida)
salt och peppar
rivet skal från 1/2 citron
hackad persilja för garnering

Dela purjolöken, skölj noggrant och skiva. Fräs löken i olja i en traktör- eller djup stekpanna i några minuter. Lägg ner blomkål, broccoli, gröna ärtor, créme fraîche, kokande vatten och buljongtärningen. Koka upp och låt puttra i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg ner sockerärtor, edamamebönor och lax.  Koka upp och låt sjuda under lock i ca 10 minuter eller tills laxen är klar. Riv över citronskal och garnera med persilja.

0
16

Allt-i-ett med mozzarella, tomater och ägg

Idag är semestern officiellt slut. Eller förresten, låt mig omformulera. Sommarlovet är slut. Jag kan inte direkt påstå att det är ”semester” att vara hemma med en 8 åring och 4 1/2 åring… Känns som jag har mest diskat och medlat syskonbråk. Men jag ska inte klaga. Vi har haft massor av fina dagar på stranden, åkt på  roliga utflykter och helt enkelt hängt och tagit det lugnt. Ines har dessutom lärt sig både cykla och simma. Trots att jag är världens mest opedagogiska mamman….  Det blev faktiskt i slutändan en bra sommar – trots inställd utlands-semesterresa och inte lika mycket socialiserande som tidigare somrar. Nu ser jag fram emot hösten – som är en favoritårstid. Det får gärna också regna lite så vi får komma ut i skogen och plocka lite svamp. Som ni märker har vi missat att lägga ut en veckomatsedel. Har inte riktigt kommit in i vardagsrutinerna ännu. Men måndags-vego ska ni inte behöva vara utan. Idag bjuder vi på en härlig rätt som är verkligen superenkel, supergod och passar perfekt som lättare middag, lunch eller brunch! Ha en fantastisk måndag! Kram, Monica



Allt-i-ett med mozzarella, tomater & ägg


ca 2 portioner


125 g körsbärstomater

1 liten vitlöksklyfta, finhackad
1 msk olivolja

1 mozzarella á 150 g
4 ägg

salt och svartpeppar
basilika till garnering

Dela tomaterna i hälften. Fräs tomaterna och vitlök i olivolja i en stekpanna i några minuter. Strimla ner mozzarellan. När mozzarellan börjar att smälta, gör 4 små ”hål” och knäck ner ett ägg i varje hål. Fortsätt stek tills vitan har stelnat. Strö över flingsalt, nymalen svartpeppar och garnera med basilika. Servera tillsammans med en fräsch sallad och gott bröd.

0
8

Blåbärsmuffins med valnötsströssel

Efter 7 härliga veckor i Järvsö är jag och min familj nu åter hemma igen i Stockholm. Det är verkligen med blandade känslor jag är åter till ”verkligheten” och kastas in vårt fortsatt bygge och renovering av vårt hus. Det är samtidigt så spännande att vi är verkligen igång och nu är det flera stora beslut som ska tas här framöver.

Vi har verkligen njutit av den första sommaren i vårt nya hus och är så himla tacksamma att kunna ha varit där, speciellt den här Corona-sommaren. Även om vädret inte har varit det bästa så har vi ändå haft sköna dagar med att åka båt, badat i Ljusnan, morgonpromenader i skogen, cyklat, umgåtts med vänner och lagat en massa god mat. Vi har även spenderat mycket tid i Hälsingeskogarna där de vilda hallon och blåbär har verkligen vuxit en masse. Herregud vad mycket hallon jag har plockat – så underbart! Vi har också plockat en hel del blåbär och bakat bl a dessa goda blåbärsmuffins med digestiv- och valnötsströssel. Ha en fin fredag! Kram, Lisa

.

Blåbärsmuffins med valnötsströssel
ca 12 muffins

125 g rumsvarmt smör
1 3/4 dl strösocker
1 ägg
2 1/2 dl gräddfil
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

3 dl blåbär (225–250 g)
2 msk vetemjöl

Strössel
50 g smält smör
2 dl smulade digestivekex (6–7 kex)
1/2 dl farinsocker
1 tsk malen kanel
1 dl grovhackade valnötter (eller solroskärnor)

Värm ugnen till 175 grader. Fyll en muffinplåt med pappersformar.

Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ägget och gräddfilen.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Blanda blåbär och mjöl i en separat skål. Rör ihop ingredienserna till strösslet.

Häll hälften av smeten i formarna. Strö över blåbären och hälften av strösslet. Klicka ut resten av smeten och strö över resten av strösslet.

Grädda muffinsarna i 20 – 30 minuter eller tills en sticka kommer ut torr.timme.

Tips! Om man är nötallergiker kan man byta ut valnötterna mot solroskärnor.

.

0
3