Tortilla de patatas är en potatisomelette – och en av Spaniens signaturrätter. Ofta serveras tortilla som en tapa. Vi tycker den är godast i sin enkelhet på en skiva baguette. Men vi äter den lika gärna som ett tillbehör till bl a grillat eller som en egen rätt med lite spanska charkuterier och ostar (serranoskinka, lomo och manchego) samt en fräsch sallad. Lisa är lite av en tortilla-expert efter att ha bott i Madrid och pluggat under sin ungdom. Där fick hon lära sig hur man göra en riktig tortilla de patata av sin Senora som hon bodde hos.  Lisa blev inte helt nöjd med den som ni ser på bilden – hon hade gärna velat haft den lite tjockare… Nåväl, jag tyckte iallafall att den var helt vansinnigt god. Tänk att något så enkelt som ägg, potatis och lök kan vara så tillfredsställande! Sköt om er – och sköt om era nära och kära.  /Monica

 

Tortilla de patata

Tortilla de patata
Tortilla de patatas
antal 10-12 bitar

ca 650 g potatis, skalad och tunt skivad
ca 1 dl olivolja (av god kvalité)
5 ägg
2 schalottenlökar, finhackade
1 1/2 tsk salt
hackad persilja till garnering

Värm olivolja i en teflonpanna och lägg ner potatisen, som nästan ska vara täckt av olja. Stek på låg värme i 15–20 minuter eller tills potatisen är mjuk. Rör om ofta. Potatisen ska inte få färg. Tillsätt löken när cirka 5 minuter återstår. Låt potatis och lök rinna av i ett durkslag – spara oljan.

Vispa äggen luftigt. Vänd ner potatis, lök och salt. Häll tillbaka cirka 2 msk av oljan i stekpannan. Häll ner potatis- och äggblandningen och stek tortillan utan omrörning tills den börjar stelna. Lossa runt kanterna med en mjuk stekspade och vicka på pannan så att äggsmeten rinner ner längs kanterna. Lägg ett fat över stekpannan när tortillan har stelnat på ovansidan. Vänd upp och ner på pannan så att tortillan hamnar på fatet och låt den sedan glida ner i pannan igen med ovansidan nedåt. Vill man ha tortillan lite lös i konsistensen, stek bara någon minut. Vill man ha en fastare tortilla stek i flera minuter. Lägg upp tortillan på ett fat och låt svalna något. Skär i trekanter. Servera varm eller rumstempererad. Garnera med persilja.

Tips! En riktig favorit är att tillsätta zucchini i tortillan. Följ receptet ovan och tillsätt ca 100 – 150 g riven och avrunnen zucchini tillsammans med löken. 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..