Jag tycker jag hade rätt bra koll på italiensk mat – men så dök denna rätt, Friggione, upp i mitt flöde på instagram och jag blev väldigt nyfiken. Lök är ju alltid gott – i alla dess former. Men efter att ha tillagat rätten, vilket tog 6 timmar, blev jag lite besviken då jag tyckte inte den liknade den som jag hade sett på diverse bilder när jag googlade fram receptet. På alla bilder är såsen krämig och man får känslan av att det är mycket mer tomat i den än vad det egentligen är i receptet – vilket var endast 150 g tomat till 2 kg lök!  I det receptet jag följde kunde man knappt märka att det var tomat. Så jag gjorde det jag brukar göra. Slutade följa receptet, gjorde min egen version istället och helt enkelt  hällde ner en burk krossade tomater. Och resultatet blev riktigt lyckat!  ”Röran” passar att servera på rostade baguetteskivor, som tillbehör till grillat eller på hamburgare! Kram, Monica

 

Friggione - Italiensk lök och tomatröra

SONY DSCFriggione - Italiensk lök och tomatröra

FRIGGIONE

2 kg gul lök
1 burk krossade tomater
1/2 tsk salt
1 tsk strösocker
1 msk ister eller olivolja

Skala och skär löken i tunna skivor. Blanda med salt och socker i en bunke. Låt stå och ”dra” i 2 timmar.  Häll över löken tillsammans med vätskan som den har släppt ifrån sig i en stor stekpanna eller kastrull. Tillsätt ister eller olja och stek på låg värme e 2 timmar. Rör om då och då. Tillsätt sedan tomaterna och låt stek i ytterligare 2 timmar. Smaka av med eventuellt mer salt. För lite hetta kan man addera en nypa chilliflakes.

 

LOADING..