Denna makalöst goda italienska auberginegratäng med tomatsås, parmesan och mozzarella har jag att tacka för min nyfunna kärlek till aubergine. Har tidigare aldrig förstått denna grönsaks förträfflighet till jag smakade just ”melanzana alla parmigiana”. Jag hävdar att den är så god så den t om utklassar lasagne. Det ni! /Monica Matstylist

Auberginegratäng med tomatsås, parmesan och mozzarella

Foto: Ulrika Ekblom www.ulrikaekblom.se

Melanzane alla parmigiana
4 – 6 portioner

1 ½ kg aubergine
salt
rapsolja för att steka
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja
800 g krossade tomater
1 msk tomatpuré
½ tsk torkad oregano
1 tsk strösocker
salt och peppar

2 mozzarella
150 g parmesan
ev
några kvistar körsbärstomater till garnering

Skär auberginerna i skivor på längden, ca 1 cm tjocka. Salt auberginen på både sidor och lägg i ett durkslag. Låt stå i 30 minuter.

Gör tomatsåsen under tiden. Skala lök och vitlök och finhacka. Stek sedan i olja i några minuter. Tillsätt tomater, tomatpuré, oregano och socker och låt småputtra i 30 – 40 minuter. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar.

Skölj aubergineskivorna i kallt vatten. Torka sedan med hushållspapper. Täck botten av en stekpanna med olja. Stek aubergineskivorna, i omgångar, tills de är gyllenbruna på både sidor. Det kommer gå åt rätt mycket olja! Låt rinna av på hushållspapper.

Värm ugnen till 175 grader. Riv parmesanen och strimla mozzarellan. Lägg ett tunt lager tomatsås i botten på en ugnsform. Varva sedan aubergine, mozzarella, parmesan och tomatsås. Fortsätt på samma vis tills du har fyllt formen. Avsluta med ett lager aubergine och ost. Vill man göra extrafint kan man lägga några kvistar körsbärstomater ovanpå. Grädda i ca 30 minuter eller tills gratängen bubblar och är gyllenbrun. Låt vila i ca 20 minuter. Garnera med färsk basilika och servera.

 

 

 

  1. Anders skriver:

    Väldigt god och uppskattad av tonåringarna. Jag tog en liten skvätt vin i såsen och strödde ruccola ihop med basilikan innan servering. Serverade oxå med basmatiris (helgerån).

    1. Vad roligt att höra! Låter gott med vinet – tack för tipset!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..