ANNONS

Ingefärsshot med honung och citron

/

Idag bjuder vi på en favorit i repris – ingefärsdryck med honung och citron. Färsk ingefära finns alltid hemma i våra kök och är en mångsidig råvara som vi ofta använder. Förutom den goda smaken som lyfter många rätter, har ingefära använts i flera hundra år som ”universalmedicin”. Den innehåller antioxidanter som kan förhindra och linda förkylningar, är inflammationshämmande och har använts för att behandla magbesvär, feber och infektioner. Fler egenskaper är att ingefära sägs kunna lindra illamående, öka matsmältningen samt bidra till att förhindra hög blodtryck, stroke och hjärtsjukdomar. En mångsidig superört helt enkelt! Ett tips är att förvara ingefära i en papperspåse i kylen – då håller den sig längre.

Vi använder färsk ingefära bl a i våra smoothies, asiatiska stir-fries och såser, indiska grytor, inlagd till sushi, kanderad som godis och som torkad i bakverk. Men numera har jag blivit lite besatt av att göra koncentrerad ingefärsdryck. Inspiration till receptet fick jag när jag bläddrade i en trevlig kokbok som heter ”Det gröna skafferiet” av Karoline Jönsson.

Ingefärsdrycken är väldigt koncentrerad så man behöver inte använda så mycket. Antingen tar jag en shot på morgonen, tillsätter i färskpressad juice eller smyger ner lite i familjens morgonsmoothies. Tänker att det tillför en riktigt härlig boost för våra immunförsvar inför kommande förkylningstider! Kram Lisa

Ingefärsshot med honung och citron

Ingefärsshot med honung och citron
Ingefärsdryck med citron och honung
ca 1 liter

200 g färsk ingefära
1 liter vatten
ca 1/2 dl flytande honung
1-2 citroner

Skölj ingefäran noggrant. Riv ingefäran grovt eller skiva den tunt – skalet kan vara kvar. Lägg ingefära och vatten i en kastrull och värm till 60 grader; inte högre annars förstörs nyttigheterna som t ex C-vitamin. Låt svalna och sila av vätskan. Rör i honung och färskpressad saft från 1-2 citroner, efter egen smak. Sila eventuellt vätskan igen om ni vill ta bort citronköttet – vi gillar att det ligger kvar. Häll upp en väl rengjord flaska med lock. Förvara i kylskåpet. Håller i 2-3 veckor.

0
7

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00