Sparristarte med potatis och parmesan

 

Äntligen härliga sparristider! Sparris är en av våra mest älskade primörer och ett tydligt vårtecken. Det finns mycket gott man göra med sparris och idag bjuder vi på ett urenkelt recept som går snabbt att göra! Tarte gjord på köpt smördeg, potatis, parmesan och såklart – färsk grön sparris. Potatisen har vi har skivat supertunt med en mandolin. Har ni ingen mandolin, inga problem – använd en osthyvel. Skär sedan upp den i större bitar och servera med en fräsch sallad, så har ni en jättegod lunch eller middag. Eller varför inte servera den i mindre bitar som tilltugg innan helgens middag?

Kram, Lisa


Sparristarte med potatis och parmesan

1 kyld smördeg på rulle á 250 g
200 g fast potatis
1 msk olivolja
4-5 stycken grön sparris
50 g riven parmesan plus lite till garnering
salt och peppar
1 uppvispat ägg till pensling

Värm ugnen till 200 grader.

Rulla ut smördegen på en bakplåt – låt pappret ligga kvar.

Skala potatisen och skiva tunt, gärna med en mandolin. Annars kan man  använda en osthyvel också. Lägg potatisen i kallt vatten under tiden man skivar den. Sila bort vattnet och pressa ur överflödigt vatten. Torka med lite hushållspapper. Blanda potatis med olivolja. Tillsätt lite salt och peppar. Lägg ut potatisskivorna lite omlott på smördegen, men lämna en ca 2 cm kant. Strö parmesanosten över potatisen. Pensla smördegskanten med ägg.

Med en potatisskalare, hyvla tunna strimlor sparris.

Ställ in plåten med i ugnen och grädda i ca 12 minuter. Ta ut plåten och fördela sparrisen över smördegen. Grädda i ytterligare ca 5 minuter, tills sparrisen har tillagats lite. Strö över ev lite salt och peppar. Garnera med hyvlad parmesan. Skär upp i bitar och servera genast!

LOADING..