Spaghetti alla Carbonara

Den romerska ”carbonaran” är en av Italiens mest kända pastarätter utanför dess gränser. Vissa attribuerar detta till att amerikanska soldater hade med sig fläsk och ägg till Italien under andra världskriget och blev därför ofta serverade denna rätt. När de sedan åkte hem, blev Pasta alla carbonara fort populär i USA och slutligen även resten av världen. Carbonara innehåller alltid ägg och någon form av fläsk. Det råder dock delade meningar om det ska vara guanciale (fläskkind) eller pancetta (fläsksida).

Pasta carbonara i en stekpanna

Foto: Ulrika Ekblomwww.ulrikaekblom.se

Spaghetti alla carbonara
ca 4 portioner

100 g guanciale eller pancetta (sidfläsk), tärnad ca 1 x 1 cm
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja
2 ägg, lättvispade
2 ½ dl riven pecorino eller parmesan
nymalen svartpeppar
salt
ca 450 spaghetti eller bucatini

Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull. Lägg ner pastan och koka enligt instruktionerna på förpackningen. Under tiden att pastan kokar, värm oljan i en stekpanna. Tillsätt pancettan och stek den tills den börjar bli lite krispig. Tillsätt vitlöken och stek i ytterligare 3 minuter. Häll av vattnet från pastan men spar lite på sidan. Häll ner pastan i stekpannan och blanda med fläsket. Rör ihop äggen med parmesanosten. Ta bort stekpannan från värmen och rör ner äggblandningen. Blanda väl. Äggen ska tillagas utan att det blir äggröra! Tillsätt lite av kokvattnet och blanda till en krämig konsistens. Smaka av med peppar och salt. Servera direkt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..