Torsk och fänkålsgratäng med potatismos

Fiskgratäng är en klassiker som alltid går hem! Här har vi lagt till en extra god touch i form av fänkål.

Ulrika Ekblom

Torsk och fänkålsgratäng med potatismos

ca 4 portioner

4 torskryggfiléer à ca 250 g
ca ½ tsk salt
100 g fänkål
25 g smör
dill till garnering

Potatismos
800 g mjölig potatis
1 dl mjölk eller vispgrädde
50 g smör
salt och svartpeppar

Sås
2 dl crème fraîche
1 dl grädde
½ fiskbuljongtärning
1- 2 msk pressad citronsaft
½ tsk rivet citronskal
1 msk hackad dill
salt och vitpeppar

Värm ugnen till 225 grader. Smörj en ugnsform.

Salta torskfiléerna. Skiva fänkålen så tunt som möjligt. Använd gärna en mandolin.

Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa sedan potatisen genom en potatispress. Värm grädde och smör tills smöret har smält och häll ner i potatisen under vispning. Smaka av med salt och peppar.

Blanda alla ingredienserna till såsen förutom dillen i en kastrull. Värm och rör om tills buljongtärningen har lösts upp. Rör ner dill och smaka av med salt och peppar.Fräs fänkålen i smör i en stekpanna i några minuter. Fördela fänkålen i ugnsformen.

Lägg ner torskfiléerna i mitten av formen. Klicka ut potatismoset runtom fisken. Häll till sist såsen över fisken. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills fisken är genomkokt och moset gyllenbrunt. Lägg på lite folie ifall den börjar få för mycket färg. Låt gärna stå i 10 minuter innan servering. Garnera med lite dill.

0
11

Halloumi med granatäpple, honung och mynta

En spännande och god smakkombination är halloumi med granatäpple, honung och mynta. Servera som tillbehör till t ex grillat kött eller kyckling eller som en egen rätt tillsammans med t ex lite korngryn eller bulgur.

Halloumi med granatäpple, honung och mynta

2 – 4 portioner

1 – 2 halloumi


1 dl granatäpplekärnor


rinnade honung


hackad mynta


olja till stekningSkär halloumin i skivor. Stek gyllenbrun på både sidor i lite olja i en het stekpanna. Lägg upp på ett fat, ringla över lite honung, strö över granatäpplekärnor och mynta.

0
5

Lasagne med röda linser

”Comfort food” är ett uttryck som finns på engelska. Det syftar på maträtter, oftast rätt mustiga, som får en att blir lite nostalgisk och minnas tillbaka till ens trygga barndom. Man vet precis vad man får när man äter ”comfort food”. Lasagne är precis en sådan rätt. Och vi älskar lasagne. Men ibland måste man lämna sin ”comfort zone” och testa något nytt! Här har vi provat en ny variant på lasagne där istället för att använda en klassisk köttfärssås, har vi bytt ut nötfärsen mot linser. Och lika mustig och god blev den. Så prova ni också att våga lämna era trygga vanliga maträtter och prova något nytt!

Lasagne med röda linser
ca 4 portioner

1 gul lök, skalad och finhackad
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater á ca 500 g
3 ½ dl grönsaksbuljong
1 morot, riven
3 msk tomatpuré

1 lagerblad
1 tsk torkad oregano
1 tsk strösocker
2 dl röda linser

2 msk finhackad basilika
salt och svartpeppar

Bechamelsås
2 msk smör

4 msk vetemjöl 

4-5 dl mjölk
ca 3-4 dl riven ost

salt och vitpeppar
riven muskotnöt

ca 12 lasagneplattor

Värm ugnen till 200 grader och smörj en ugnsform. Fräs lök och vitlök i olivolja i en kastrull i några minuter.  Tillsätt krossade tomater, buljong, morot, tomatpuré, lagerblad, oregano, socker och röda linser. Koka upp och låt puttra under lock i ca 15 minuter eller tills linserna är mjuka. Smaka av med salt och peppar. Rör i basilikan. Under tiden linssåsen kokar,  gör bechamelsåsen genom att smälta smöret i en kastrull. Vispa i vetemjölet. Tillsätt mjölken, lite i taget, under fortsatt vispning. Värm under omrörning tills den tjocknar. Tillsätt ost men spar ca 1 dl. Smaka av med salt, vitpeppar och riven muskotnöt. Eventuellt späd ut med mer mjölk.

Börja med att bred ut ett lager linssås i formen, sedan ett lager lasagneplattor och ytterligare lite tomatsås. Häll över lite béchamelsås. Upprepa och avsluta med ett sista lager plattor, resten av tomatsåsen, béchamelsåsen och strö över den rivna osten. Grädda i ugnen ca 35-40 minuter. Låt lasagnen vila i ca 10 minuter innan servering.

4
27