ANNONS

Lasagne med röda linser

/

”Comfort food” är ett uttryck som finns på engelska. Det syftar på maträtter, oftast rätt mustiga, som får en att blir lite nostalgisk och minnas tillbaka till ens trygga barndom. Man vet precis vad man får när man äter ”comfort food”. Lasagne är precis en sådan rätt. Och vi älskar lasagne. Men ibland måste man lämna sin ”comfort zone” och testa något nytt! Här har vi provat en ny variant på lasagne där istället för att använda en klassisk köttfärssås, har vi bytt ut nötfärsen mot linser. Och lika mustig och god blev den. Så prova ni också att våga lämna era trygga vanliga maträtter och prova något nytt!

Vegetarisk lasagne med röda linser i gjurtjärnsform

Vegetarisk lasagne med röda linser i gjutjärnsform

Lasagne med röda linser
ca 4 portioner

1 gul lök, skalad och finhackad
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater á ca 500 g
3 ½ dl grönsaksbuljong
1 morot, riven
3 msk tomatpuré

1 lagerblad
1 tsk torkad oregano
1 tsk strösocker
2 dl röda linser

2 msk finhackad basilika
salt och svartpeppar

Bechamelsås
2 msk smör

4 msk vetemjöl 

4-5 dl mjölk
ca 3-4 dl riven ost

salt och vitpeppar
riven muskotnöt

ca 12 lasagneplattor

Värm ugnen till 200 grader och smörj en ugnsform. Fräs lök och vitlök i olivolja i en kastrull i några minuter.  Tillsätt krossade tomater, buljong, morot, tomatpuré, lagerblad, oregano, socker och röda linser. Koka upp och låt puttra under lock i ca 15 minuter eller tills linserna är mjuka. Smaka av med salt och peppar. Rör i basilikan. Under tiden linssåsen kokar,  gör bechamelsåsen genom att smälta smöret i en kastrull. Vispa i vetemjölet. Tillsätt mjölken, lite i taget, under fortsatt vispning. Värm under omrörning tills den tjocknar. Tillsätt ost men spar ca 1 dl. Smaka av med salt, vitpeppar och riven muskotnöt. Eventuellt späd ut med mer mjölk.

Börja med att bred ut ett lager linssås i formen, sedan ett lager lasagneplattor och ytterligare lite tomatsås. Häll över lite béchamelsås. Upprepa och avsluta med ett sista lager plattor, resten av tomatsåsen, béchamelsåsen och strö över den rivna osten. Grädda i ugnen ca 35-40 minuter. Låt lasagnen vila i ca 10 minuter innan servering.

Vegetarisk lasagne med röda linser i gjutjärnsform

4
2

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00