back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Lasagne med röda linser

  • ca 1 timme

En variant på lasagne där nötfärsen ersätts med röda linser. Mustig och god!

Hur

Gör så här

1.

Värm ugnen till 200 grader och smörj en ugnsform.

2.

Fräs lök och vitlök i olivolja i en kastrull i några minuter. Tillsätt krossade tomater, buljong, morot, tomatpuré, lagerblad, oregano, socker och röda linser. Koka upp och låt puttra under lock i ca 15 minuter eller tills linserna är mjuka. Smaka av med salt och peppar. Rör i basilikan.

3.

Under tiden linssåsen kokar, gör bechamelsåsen genom att smälta smöret i en kastrull. Vispa i vetemjölet. Tillsätt mjölken, lite i taget, under fortsatt vispning. Värm under omrörning tills den tjocknar. Tillsätt ost men spar ca 1 dl. Smaka av med salt, vitpeppar och riven muskotnöt. Eventuellt späd ut med mer mjölk.

4.

Börja med att bred ut ett lager linssås i formen, sedan ett lager lasagneplattor och ytterligare lite tomatsås. Häll över lite béchamelsås. Upprepa och avsluta med ett sista lager plattor, resten av tomatsåsen, béchamelsåsen och strö över den rivna osten.

5.

Grädda i ugnen ca 35-40 minuter. Låt lasagnen vila i ca 10 minuter innan servering.

Ingredienser

Linssås

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 burk á ca 500 g krossade tomater

3 ½ dl grönsaksbuljong

1 morot

3 msk tomatpuré

1 lagerblad

1 tsk torkad oregano

1 tsk strösocker

2 dl röda linser

2 msk basilika

salt

svartpeppar

ca 12 lasagneplattor

Bechamelsås

2 msk smör

4 msk vetemjöl

4-5 dl mjölk

ca 3-4 dl riven ost

vitpeppar

riven muskotnöt