ANNONS

Chokladpaj med espressofyllning

/

Snart (så fort värmen kommer) så kommer alla matbloggar och instagramflöden att överflödas av färgsprakande somriga recept med bär och frukt. Tills dess, medan det fortfarande är kallt och murrigt, så njuter vi av dessa dekadenta chokladpajer med len espressofyllning.

Chokladpaj med espressofyllning med espressobönor

Foto: Magnus Skoglöf

Chokladpaj med espressofyllning
6-8 små pajer (eller 1 stor paj)

Chokladpajdeg
3 dl vetemjöl
150 g rumsvarmt smör
2 msk florsocker
3 msk kakao
1 äggula
2 tsk iskallt vatten

Espresso tryffelkräm
400 g mörk choklad (60-70% kakaohalt)
2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
75 g
rumsvarmt smör
3 msk
kallt starkt kaffe

rja med att göra pajskalet. Nyp ihop mjöl och smör i en bunke så att smöret fördelas fint. Blanda ner florsocker och kakao och tillsätt sedan äggula och vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg och låt degen vila i minst 30 minuter i kylskåp. Degen går även att göra i matberedare. Kör då först mjöl och iskallt smör till en smulig massa. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och kör till en fast deg.

Värm ugnen till 200 grader.

Smörj små pajformar, gärna med löstagbar kant. Kavla ut pajdegen tunt, 2-3 mm och klä pajformen. Nagga pajskalet lätt med en gaffel och låt stå kallt i ytterligare 30 minuter. Grädda sedan i ca 10 minuter.

Låt pajskalen svalna och gör under tiden tryffelkrämen. Hacka chokladen. Koka upp grädde och socker. Ta kastrullen från värmen och tillsätt chokladen. Rör tills all choklad har smält och blanda sedan i smöret i små klickar. Tillsätt kaffet. Häll fyllningen i pajskalen och låt svalna. Ställ pajen i kylskåpet tills tryffelsmeten har stelnat. Servera eventuellt med lite vispad grädde.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00