ANNONS

TBT – Vår godaste granola

/

Det är snart 3 år som vi har bloggat. Eftersom vi har många nya läsare i och med att vi har flyttat bloggen (från Elle mat och vin) hit till Loppi så vill vi inte att ni nya läsare ska gå miste om de recept som vi har lagt upp här i början av vår bloggkarriär. Så vi tänkte börja köra med ”throw back thursday” här på bloggen då vi väljer ut några av våra favoritrecept som vi har delat med oss utav här genom åren. Först ut är denna granola.  Den passar perfekt då vi både nu innan hösten har försökt att rensa hemma i skafferiet.  Man hittar alltid ett gäng halvfulla grynpaket, öppnade påsar med nötter, frön och torkad frukt och 3 flaskor honung som man har köpt för att man aldrig kommer ihåg ifall man har det hemma. Då passar vi på att göra en stor sats granola som vi får njuta av tillsammans med yoghurt och gärna lite frukt och bär som är i säsong.

Musli recept

Mängderna i granolan kan variera och man behöver inte följa receptet till punkt och pricka. Men  grunden ska vara ungefär så här:

12 dl gryn – 6 dl frön & kärnor –  2 dl nötter – 1 dl kokosflingor

Är man nötallergiker, uteslut nötterna och öka mängderna gryn, frön och kokos. Vi har valt att göra granolan inte så söt, då man kan alltid tillsätta sötman själv när den är klar genom att ringla över lite honung eller lönnsirap, blanda i goda torkade frukter och bär, eller servera med färsk frukt och bär. Ibland tillsätter vi kanel eller kardemumma.  Det finns massor med goda torkade frukt och bär att tillsätta efter rostningen: blåbär, tranbär, jordgubbar, gula russin, hallon, gojibär, mango, ananas mm

.
Granola

ca 1 1/2 liter

4 dl havregryn
3 dl rågflingor
3 dl dinkelflingor
2 dl boveteflingor
2 dl solroskärnor
2 dl pumpakärnor
1 dl hela linfrön
1/2 dl sesamfrön
1 dl kokosflingor
2 dl nötter, grovhackade
1 tsk salt

¾ – 1 dl honung eller lönnsirap
eventuellt 1-2 tsk kanel eller/och kardemumma
1 ½ dl vatten
¾ dl neutral rapsolja

2 dl valfri torkad frukt och bär

Värm ugnen till 150 grader. Rör ihop alla torra ingredienser förutom de torkade frukter och bär i en stor bunke. Värm vattnet i en kastrull och rör ihop med rapsolja och honung eller lönnsirap. Häll ner i bunken och med rena händer, krama in vätskan väl i grynblandning. Sprid ut på blandningen på 2 plåtar, ända ut till kanterna, och platta till den med händerna så att granolan ligger utspritt så jämt som möjligt. Då undviker man att den bränns längst ut. Rosta i ugnen i ca 30 -40 minuter, och rör om då och då. Låt svalna och blanda ner valfri torkad frukt och/eller bär.

Tips! Blanda i ca 1 dl jordnötsmör (eller annan nötsmör) i granolan innan den rostas. Eller lyxa till det och tillsätt flingsalt och hackad mörk choklad!

Ett till tips! Granolan är förstås fantastisk gott till frukost eller mellanmål, men kan även avnjutas som dessert! Blanda mascarponeost med florsocker, rivet citronskal och pressad citronsaft efter smak. Eller varför inte servera med lite glass!

Hemgjord müsli granola

Foto Ulrika Ekblom

0
1

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00