ANNONS

Jättesolskensbulle med hallon

/

Jordgubbarna har skördats klart lagom till att hallonen börjar mogna. Dessvärre har rådjuren käkat på mina (Monicas) nyplanterade hallonbuskar.  Rådjur är onekligen söta men de DRIVER MIG TILL VANSINNE då de äter upp allt i trädgården. Även mina nyplanterade plommonträd, rosor och kaprifol har käkats på av de jävlarna (ursäkta min franska….). Men till min stora glädje så växer det gott om vilda hallon längs vägarna här ute på ”landet” där vi bor (ca 20 minuter från Skanstull….). Imorgon ska jag ut och plocka lite hallon med barnen och sen baka denna jättesolskensbulle från vår bok Sommarens söta.

.

solskensbulle med hallon

Foto Ulrika Ebklom

.

Jättesolskensbulle med hallon
ca 24 bitar

.

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1/2 tsk salt
1 1/2–2 dl strösocker
ca 2 tsk stött kardemumma
ca 15 dl vetemjöl
ca 1 1/2 dl Vaniljkräm (s 86)
ca 2 dl färska eller frysta hallon
ägg till pensling

Glasyr
2 1/2 dl fl orsocker
ca 2 msk mjölk
1 tsk raps- eller solrosolja

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölken och värm tills blandningen blir fingervarm, 37 grader.

Smula ner jästen i en bunke. Häll ner lite av mjölkblandningen och vispa tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av mjölkblandningen och salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa i bunken i ca 40 minuter under bakduk.

Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda den i några minuter. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Dela degen i två delar och tryck ut dem till ca 2 cm tjocka rundlar på varsin plåt, smord eller med bakplåtspapper.

Värm ugnen till 200 grader. Bred ut vaniljkrämen på rundlarna men lämna ca 2 cm runt om utan kräm. Strö ut hallonen. Låt degen jäsa i ytterligare ca 30 minuter. Pensla kanten med uppvispat ägg och grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.

Rör ihop ingredienserna till glasyren och ringla den över solskensbullen.

.

Foto: Foto Ulrika Ekblom

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00