ANNONS

Poulet Yassa

/

Poulet Yassa åt vi för första gången i början av 1990-talet. Det var i den lilla byn Sokone i Senegal när vi hälsade på vår storebror Teddy som jobbade där som volontär för US Peace Corps. Varje lunch och middag bjöds vi in till olika hem där de lokala specialiteterna generöst dukades fram. Trots att det var över tjugo år sedan minns vi varje måltid som om de serverades igår och den här rätten blev en klar favorit!

Poulet Yassa är en traditionell senegalesisk rätt och kycklingen ska egentligen grillas över träkol. Här fuskar vi lite och grillar den i ugnen!

poulet yassa

Foto: Ulrika Ekblom


Poulet Yassa
4 portioner

1 kg kycklinglår med skinn
250 g vermicellipasta
hackad persilja till garnering

MARINAD
4 gula lökar
1/2 – 1 röd chili
saften från 1 citron
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
2 pressade vitlöksklyftor
3 + 2 msk jordnötsolja
1 dl vatten
1/2 hönsbuljongtärning
2 msk dijonsenap
2 dl gröna oliver

Skala och skiva löken till marinaden tunt. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda lök och chili med citronsaft, salt, peppar, vitlök och 3 msk jordnötsolja.

Häll det i en plastpåse och lägg i kycklingen. Skaka påsen så att allt blandas. Låt stå i kylen i minst 3 timmar (helst över natten).

Värm ugnen till 225 grader och grill. Lägg ut kycklingen med skinnet uppåt på en plåt med aluminiumfolie. Placera plåten högt upp i ugnen och grilla kycklingen i cirka 10 minuter. Vänd på den och grilla i ytterligare cirka 8 minuter.

Sila bort marinaden från lökblandningen, men spara den. Fräs blandningen i 2 msk olja i en traktörpanna i cirka 20 minuter på medelhög värme. Rör om då och då så att den inte bränns. Om den blir torr kan du tillsätta någon matsked vatten. När löken är mjuk, tillsätt den sparade marinaden, vatten, buljong, dijonsenap och oliver. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar. Lägg ner kycklingen och låt sjuda under lock på låg värme i cirka 20 minuter.

Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull. Bryt sönder vermicellin i mindre bitar. Lägg ner den i vattnet och låt koka i cirka 2 minuter. Var försiktig så att de inte blir överkokta. Sila bort vattnet.

Ta upp kycklingen ur pannan och lägg den åt sidan. Blanda vermicellin med löken. Lägg kycklingen ovanpå och garnera med persilja.

Servera direkt.

Receptet kommer från vår kokbok ”Till bords med systrarna Eisenman”.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00