Poulet Yassa

Poulet Yassa åt vi för första gången i början av 1990-talet. Det var i den lilla byn Sokone i Senegal när vi hälsade på vår storebror Teddy som jobbade där som volontär för US Peace Corps. Varje lunch och middag bjöds vi in till olika hem där de lokala specialiteterna generöst dukades fram. Trots att det var över tjugo år sedan minns vi varje måltid som om de serverades igår och den här rätten blev en klar favorit!

Poulet Yassa är en traditionell senegalesisk rätt och kycklingen ska egentligen grillas över träkol. Här fuskar vi lite och grillar den i ugnen!


Foto: Ulrika Ekblom


Poulet Yassa
4 portioner

1 kg kycklinglår med skinn
250 g vermicellipasta
hackad persilja till garnering

MARINAD
4 gula lökar
1/2 – 1 röd chili
saften från 1 citron
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
2 pressade vitlöksklyftor
3 + 2 msk jordnötsolja
1 dl vatten
1/2 hönsbuljongtärning
2 msk dijonsenap
2 dl gröna oliver

Skala och skiva löken till marinaden tunt. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda lök och chili med citronsaft, salt, peppar, vitlök och 3 msk jordnötsolja.

Häll det i en plastpåse och lägg i kycklingen. Skaka påsen så att allt blandas. Låt stå i kylen i minst 3 timmar (helst över natten).

Värm ugnen till 225 grader och grill. Lägg ut kycklingen med skinnet uppåt på en plåt med aluminiumfolie. Placera plåten högt upp i ugnen och grilla kycklingen i cirka 10 minuter. Vänd på den och grilla i ytterligare cirka 8 minuter.

Sila bort marinaden från lökblandningen, men spara den. Fräs blandningen i 2 msk olja i en traktörpanna i cirka 20 minuter på medelhög värme. Rör om då och då så att den inte bränns. Om den blir torr kan du tillsätta någon matsked vatten. När löken är mjuk, tillsätt den sparade marinaden, vatten, buljong, dijonsenap och oliver. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar. Lägg ner kycklingen och låt sjuda under lock på låg värme i cirka 20 minuter.

Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull. Bryt sönder vermicellin i mindre bitar. Lägg ner den i vattnet och låt koka i cirka 2 minuter. Var försiktig så att de inte blir överkokta. Sila bort vattnet.

Ta upp kycklingen ur pannan och lägg den åt sidan. Blanda vermicellin med löken. Lägg kycklingen ovanpå och garnera med persilja.

Servera direkt.

Receptet kommer från vår kokbok ”Till bords med systrarna Eisenman”.

0
1

Rucola- och olivsoppa

En enkel och lite annorlunda men jättegod soppa är veckans vegorätt! Enjoy.

Foto: Helen Pe

.

Rucola- och olivsoppa

4 portioner

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 1 msk olivolja
ca 6 medelstora potatisar
1 1/2 liter grönsaksbuljong
ca 100 g rucola
200 g svarta kärnfria oliver
1/2–1 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
riven parmesan

Skala och hacka löken. Pressa vitlöken och fräs den tillsammans med löken i olivoljan i en kastrull. Skala och skär potatisen i tärningar. Lägg ner i kastrullen, häll på buljongen och låt koka tills potatisen är mjuk. Kör soppan i en matberedare tills den är slät eller använd stavmixer. Skölj rucolan och tillsätt den tillsammans med oliverna. Mixa soppan i ytterligare några sekunder tills rucolan och oliverna är finhackade. Häll tillbaka soppan i kastrullen. Tillsätt grädden och låt koka upp. Späd med lite buljong om så önskas. Smaka av med salt och peppar. Strö över parmesan strax före servering.

0
0