ANNONS

Varmrökt lax- & ädelostpaj

/

Jag (Monica) har ett något komplicerat relation till pajer. Å ena sidan så tycker jag paj är sjukt tråkigt men samtidigt erkänner jag att det kan vara rätt gött. Så länge det inte är köttfärs i det… (typ tacopaj, blä och urk…). Sen kan ju pajer vara en rätt bra kylrensningsrätt. Häromdagen hade jag lite varmrökt lax, ägg och ädelost som jag ville bli av med. Den naturliga lösningen på det blev förstås en paj. Och riktig god blev den faktiskt! Så pass god att den platsar här på bloggen.

Varmröktlax- och ädelostpaj

VARMRÖKT LAX- OCH ÄDELOSTPAJ

Pajdeg
125 g smör, kallt
3 dl vetemjöl
lite iskallt vatten
¼ tsk salt

Fyllning
4 ägg
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 nypa salt
300 – 400g varmrökt lax
75 – 100 g ädelost

Ta fram en pajform, 25 – 27 cm i diameter.

Arbeta ihop smör, vetemjöl och salt för hand eller i en matberedare. Tillsätt några droppar vatten om degen känns för torr. Täck degen med plastfolie och ställ in i kylen i ca 30 minuter.

Kavla ut degen och täck en pajform alternativt tumma ut degen i en pajform. Ställ in formen i kylen i ytterligare 15 minuter.

Under tiden värm ugnen till 200 grader.

Nagga botten med en gaffel och grädda pajskalet i ugnen i ca 10 minuter.

Under tiden, vispa äggen och blanda i mjölk, grädde och salt. Smula laxen och osten och rör ner i fyllningen.

Häll upp blandningen i pajskalet. Grädda mitt i ugnen i 30 – 40 minuter.

Servera varm eller kall – gärna med sallad.

.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00