ANNONS

Veckans vegetariska – Krämig svampsoppa med sherry

/

Förra veckan fotade vi som sagt fonder för vår kommande kokbok Från Grunden. Under två hela dagar stod stora kastruller full med sjudande fonder på min (Lisa) spis. Ni kan förstå att det var härliga dofter som spred sig i hela huset. Fonder på kyckling, kalvben, oxben, hummerskal mm kokandes samt en fond på svamp. Efter den hade kokats klart och buljongen silades av, kändes det självklart onödigt att slänga själva svampen och kryddorna. Så jag tillagade en krämig svampsoppa. Jag använde skogschampinjoner, champinjoner och Portabellosvamp, tillsatte en skvätt sherry och lite grädde. Mums!

svampsoppa

Krämig svampsoppa med sherry
ca 4 portioner

ca 400 g svamp
1 gul lök
1 morot
ca 100 g rotselleri
ca 2 msk olivolja eller smör
7-8 dl svamp- eller grönsaksbuljong
1 lagerblad
1-2 kvistar färsk timjan
ca 2 msk torr sherry
ca 2 dl vispgrädde

Skala och hacka lök, morot och rotselleri. Rensa och skär svampen i bitar. Fräs löken i smör/olja i några minuter i en kastrull. Lägg ner svampen och fräs i ytterligare några minuter. Tillsätt morot och rotselleri och låt fräsa i några minuter. Tillsätt buljong, lagerblad, timjan och sherry.  Koka upp och låt sjuda i ca 10-15 minuter eller tills rotfrukterna är genomkokta. Plocka ur lagerblad och timjan och kör soppan slät i en matberedare eller med mixerstav. Häll tillbaka i kastrullen, rör ner grädden och värm upp. Späd med mer buljong om så önskas. Smaka av med salt och peppar.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00