.
Laxtartar med löjrom och vaktelägg
4 portioner
200 g färsk lax
½ tsk salt
1 krm strösocker
½ rödlök
4 rostade brödskivor
ca 60 g löjrom
1.5 dl smetana
4 vaktelägg
dill till garnering
citronklyftor
Skär laxen i små tärningar. Rör ihop med salt och socker. Ställ kallt tills servering.
Skala och finhacka rödlök. Skär bort kanterna från brödskivorna och skär i trekanter.
Fördela laxen i en så kallad utstickare, en rund ring utan botten, för att få en snygg rund timbal. Det går även bra att packa laxen i botten av ett glas för att sedan stjälpa upp den på en tallrik.
Fördela löjrom, smetana och rödlök runtom laxen.
Dela försiktigt vakteläggen. Dela på äggulorna och äggvitan . Lägg tillbaka äggulorna tillbaks i äggskalen. Lägg ett ägg ovanpå varje laxtartar.
Garnera med lite dill. Servera med citronklyftor.