Pad Thai

Idag bjuder vi på ett recept på Pad Thai – en av våra favoriträtter från Thailand. Denna goda nudelrätt passar perfekt för de som gillar thaimat men inte för kryddstark mat. Receptet kommer från ”Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter”.

 

Recept pad thai matstyling Monica Eisenman Foto Jonny Lindh

Foto: Jonny Lindh


Pad Thai
4 portioner

250 g breda risnudlar
2 morötter
ca 250 g broccoli
3 schallotenlökar
2 dl jordnötter
1 kruka koriander
2 kycklingfiléer
1 röd chili
3 vitlöksklyftor
2 msk torkade räkor (kan uteslutas)
ca 5 msk rapsolja
3 lätt uppvispade ägg
12 stora skalade råa räkor
100 g färska böngroddar
4 limeklyftor

Sås
2 msk tamarindpasta eller färskpressad citron
4 msk fisksås
2 msk färskpressad limesaft (ca 1 lime)
4 msk farinsocker

Koka nudlar enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet.

Skala och skär morötterna i sneda skivor. Bry sönder broccolin i små buketter. Skala och skiva schalottenlöken. Hacka jordnötterna och koriandern. Skär kycklingfiléerna i strimlor. Mosa chili, vitlök och eventuellt torkade räkor i en mortel eller finhacka dem.

Blanda ingredienserna till såsen.

Hetta upp 1 msk olja i en wok eller stekpanna. Stek morot och broccoli i några minuter tills de börja mjukna. Ta upp och lägg åt sidan.

Hetta upp ytterligare 2 msk olja i pannan. Lägg ner schalottenlöken och chili- & vitlökspastan. Fräs i ca 1 minut. Tillsätt kycklingen och stek under omrörning tills kycklingen är genomstekt, i ca 5 minuter. Lägg ner räkorna och stek i ytterligare någon minut tills räkorna är rosa. Ta upp kyckling och räkor  och lägg åt sidan.

Hetta upp resten av oljan i pannan. Häll ner äggen. Låt stelna något, tillätt nudlarna och rör ihop. Lägg ner grönsaker, kyckling och räkor tillsammans med såsen och hälften av böngroddarna. Blanda snabbt.

Lägg upp på ett fat. Toppa med jordnötter, resten av böngroddarna, koriander och limeklyftor. Serves direkt.

 

 

.

LOADING..