ANNONS

Fried Rice på rester!

/

Idag har jag (Lisa) haft kylskåpsrensning och hittat bl a lite kokt ris, 1/2 chili, 2 salladslökar, ägg och några ensamma, lite ledsna grönsaker som gömde sig längst bak. Inget skulle slängas här minsann utan dessa ingredienser tillsammans med lite vitlök, ingefära, sesamolja och ljus soja blev en vegetarisk Fried Rice till lunch. Så gott!

Man kan ju verkligen använda nästan vad som helst i en Fried Rice, och mängderna är inte så supernoga! Jag lagar ofta denna rätt även utan ris, och använder bara grönsaker. Tillsammans med ägg blir det en snabb, smakrik och mättande måltid.

Var så god – veckans vegetariska! Ha en riktigt bra vecka!

Friedrice

Vegetarian Fried Rice
ca 4 portioner

ca 6 dl kokt ris, kallt
(jasmin tycker jag är godast men all ris funkar!)
1/2 gul lök
ca 1 tsk urkärnad och hackad röd chili
(gillar du stark mat, ha i lite mer chili!)
2 vitlöksklyftor
ca 200 g broccoli eller/och blomkål
2 morötter
ca 150 g vitkål
(annan kål som pak choy, savoy, grönkål mm funkar också!)
2 salladslökar
1 tsk riven färsk ingefära
3 ägg
ca 3 msk ljus soja
ca 3 tsk sesamolja

raps- eller jordnötsolja till stekning

2-3 msk rostade sesamfrön
färsk koriander till garnering

Tips! Det är väldigt gott att strö över lite hackade rostade cashewnötter eller salta jordnötter!

Skala och hacka lök och vitlök. Bryt broccoli/blomkål i bitar. Skala och skär morötter i bitar. Skär vitkål i strimlor. Skiva salladslök.

Stek lök och chili i lite olja i några minuter i en stekpanna eller wok. Lägg ner broccoli/blomkål, morötter och vitkål. Fräs i ytterligare 3-4 minuter. Tillsätt vitlök, ingefära och salladslök och stek i ytterligare några minuter. Rör ner riset och rör om ordentligt. Tillsätt eventuellt lite mer olja.

Vispa äggen. Skjut grönsakerna och riset åt sidan i stekpannan/woken så det blir ett hål i mitten. Häll ner äggen och låt stelna något. Rör om och blanda sedan med grönsakerna och riset.

Blanda soja och sesamolja. Häll ner i stekpannan och rör om ordentligt. Tillsätt mer soja och sesamolja om så önskas. Garnera med rostade sesamfrön och färsk koriander!

IMG_7138

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00