Krispig fläsksvål

När ni ska griljera julskinkan – släng för guds skull inte svålen! Den kan friteras (alt ugnsbakas) och bli alldeles underbar och krispig. Jag (Monica) är hos svärföräldrarna och hittade svålen från julskinkan som svärmor precis skulle slänga. Då kom jag på den briljanta idén att ta till vara på den och göra ”deep fried pork rinds”. Dock blev inte svärmor så glad när det skvätte brännhet olja över hela hennes nystädade kök  (det skvätter nämligen nåt så djävulens när man lägger ner svålen i den heta oljan) och jag blev utslängd ur köket innan jag ens hade hunnit göra hälften. Förståeligt nog. I villervallan lyckades julgröten också koka över… När jag blir insläppt i köket igen ska jag prova att köra svålen i ugnen istället.  Här får ni recept på både alternativen:

I olja: Se till att svålen är så torr som möjligt och skär den sedan i ca 1 cm breda strimlor.  Lägg ner några åt gången i ca olja som är ca 180 grader. Fritera tills att det slutar bubbla och svålen är krispig och gyllenbrun. Låt rinna av på hushållspapper och salta.

I ugnen: Värm ugnen till 225 grader. Se till att svålen är så torr som möjligt och skär den sedan i ca 1 cm breda strimlor. Lägg ut strimlorna utan att de rör varandra på en plåt täckt med bakplåtspapper. Strö över lite salt. Grilla i ugnen i ca 25 minuter eller tills svålen är krispig och gyllenbrun. Rör om då och då.

 

Krispig fläsksvål

 

 

”I never worry about diets. The only carrots that interest me are the number you get in a diamond.”
Mae West

 

 

.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..