ANNONS

Pilgrimsmusslor i champagnesås

/

Ikväll kommer några vänner på middag och då blev jag (Lisa) sugen på att bjuda på pilgrimsmusslor i champagnesås, en rätt som vi har i vår ”Systrarna Eisenmans mingelmat”.  I boken presenteras den som en amuse bouche i små skedar, men jag tänkte servera den mer som en förrätt. Till varmrätt blir det Boeuf Bourguignon med en krämig örtpolenta. Till dessert ska jag och barnen baka en av mina senaste favoriter – knäckig äppelpaj med pekannötter – ett recept vi bjöd på här på bloggen för några veckor sedan.

Foto: Roland Persson (bilden är beskuren)

Pilgrimsmusslor i champagnesås
12 amuse bouche / 4 förrätter

12 pilgrimsmusslor
salt och peppar
1 msk olivolja

Champagnesås
1 schalottenlök, finhackad
1 msk smör
1 dl vitt vin
4 dl fiskbuljong
3 dl vispgrädde
1 msk ljus maizenaredning
1 tsk färskpressad citronsaft
1 dl champagne eller mousserande vitt vin
salt och vitpeppar

gräslök till garnering

Fräs löken i smör tills den mjuknar utan att ta färg. Häll på vin och buljong och låt sjuda tills vätskan har reducerats till hälften. Sil bort löken, tillsätt 2 dl grädde och låt sjuda i ca 10 minuter. Red såsen med maizena. Tillsätt citronsaft och smaka av med salt och peppar. Håll såsen varm.

Vispa resten av grädden.

Salta och peppra pilgrimsmusslorna.  Värm oljan i en grill- eller stekpanna och stek pilgrimsmusslorna i cirka 1 minut på varje sida.

Vänd ner den vispade grädden i såsen och rör i champagne. Fördela lite av såsen på små tallrikar eller assietter, lägg på pilgrimsmusslorna och garnera med gräslök. Servera resten av såsen vid sidan om.

Tips! En kompis lagade såsen för några veckor och serverade den till torskrygg, och tyckte det blev jättegott!

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00