Pizza med fikon, chèvre, karamelliserad rödlök och prosciutto

Säsongen för färska fikon börjar lida mot sitt slut så passa på nu och gör denna variant på pizza med fikon, chèvre, karamelliserad rödlök och prosciutto.

Foto Jonny Lindh

Foto: Jonny Lindh

Foto Jonny Lindh

 

Pizza med fikon, chèvre, karamelliserad rödlök och prosciutto 

Pizzadeg
15 g jäst
1  1/4 dl vatten
½ tsk salt
1 tsk strösocker
1 msk olivolja
3-3 1/2 dl vetemjöl special

Topping
2 stora rödlök
1 msk smör
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 msk farinsocker
3-4 färska fikon
4-5 skivor prosciutto
ca 100 g chèvre, smulad

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Börja med att förbereda pizzadegen. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt sedan resten av vattnet, salt och socker. Blanda i nästan allt vetemjöl och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt mer av mjöl vid behov. Täck med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.

Skala och skiva rödöken tunt. Värm upp olja och smör i en stekpanna. Stek rödlök på låg värme i ca 15 minuter under omrörning.

Tillsätt balsamvinäger och farinsocker och höj värmen. Stek i ytterligare 5 minuter under omrörning. Ställ åt sidan.

Skär fikonen i klyftor. Dela prosciutton på längden.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda degen smidig och kavla ut den till en stor rundel. Lägg den på en bakplåt täckt med bakplåtspapper. Fördela rödlök, prosciutto, chèvre och fikon jämt ut över pizzadegen.

Grädda i ugnen i ca 10-15 minuter. Servera direkt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..