back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Svartvinbär- och långfils­glass

  • 4-6 portioner

För oss är doften och smaken av svartvinbär våra första minnen av Sverige (vi är födda och till stor del uppväxta i USA). 

Vi minns när vi hälsade på vår mormor i Järvsö på somrarna och hon brukade alltid koka stora mängder saft och sylt. Vi minns också med värme när vi varje morgon satt på farstukvisten i sommarstugan och åt långfil med hemgjord svartvinbärssylt. Det var så fantastiskt gott.

Receptet som vi delar med oss av idag – glass på svartvinbär och långfil – är inspirerat av just dessa ljuvliga minnen.

Hur

Utan glassmaskin

1.

Blanda långfil och socker. Rör tills sockret har löst sig. Tillsätt grädden

2.

Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om ungefär var tjugonde minut under ca 3 timmar. När glassen är nästan klar brer man ut hälften av den i en form och sedan brer man hälften av sylten ovanpå. Gör ytterligare ett lager med resten av glassen och sylten. Ställ tillbaka formen i frysen i minst 1 timme.

Med glassmaskin

1.

Blanda långfil och socker. Rör tills sockret har löst sig. Tillsätt grädden

2.

När glassen är nästan klar brer man ut hälften av den i en form och brer sedan ut hälften av sylten ovanpå. Gör ytterligare ett lager med resten av glassen och sylten. Ställ tillbaka formen i frysen och låt stå i ca 1 timme

Ingredienser

Ingredienser

5 dl långfil

1 1/2–2 dl strösocker

1 dl vispgrädde

1–2 dl svartvinbärssylt