back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Sticky Toffee Pudding

  • ca 10 portioner

Brittisk ”Sticky Toffee Pudding” är en ljuvlig och klassisk brittisk efterrätt som har blivit en favorit över hela Storbritannien – och resten världen för den delen. Huvudingrediensen är dadlar, som ger den en naturlig sötma och en krämig konsistens. Men det som verkligen gör ”Sticky Toffee Pudding” till något speciellt är den ljuvligt ”kladdiga” kolasåsen som hälls över puddingen. Traditionellt serveras Sticky Toffee Pudding med vaniljglass eller vispad grädde, som ytterligare förhöjer smaken och ger en kylig kontrast till den varma puddingen.

Hur

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla ugnssäkra portionsformar som rymmer 1 – 1 ½ dl.

2.

Kärna ur och finhacka dadlarna och lägg dem i en skål. Häll över det kokande vattnet och låt stå i ca 30 minuter. Häll bort vattnet och mosa sedan dadlarna med en gaffel.

3.

Rör smör och socker poröst. Vispa i äggen, ett i taget. Blanda i sirapen. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker. Varva ner mjölken och mjölblandningen. Rör försiktigt ihop smeten utan att överarbeta den. Tillsätt till sist dadlarna. Fördela smeten i formarna och grädda i ugnen i ca 20 minuter.

4.

Blanda alla ingredienserna till såsen i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Låt sjuda i några minuter till en kolasås.

5.

Ta ut puddingarna ur ugnen och låt svalna i några minuter. Vänd sedan försiktigt upp puddingarna på assietter. Häll över kolasåsen.

6.

Om man vill ha ännu kladdigare konsistens kan man låta dem stå i några dagar. Stjälp då upp puddingarna i en form. Häll över såsen. Täck försiktigt med lite folie. Se bara till att folien inte nuddar puddingarna och fastnar i kolasåsen. Servera puddingarna varma eller kalla med en klick grädde eller glass.

Ingredienser

Ingredienser

225 g dadlar

2 dl kokande vatten

85 g smör eller margarin

140 g muskovadosocker eller farinsocker

2 ägg

2 msk ljus sirap

175 g vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

1 dl mjölk

Karamellsås

175 g ljust muskovadosocker

50 g smör

2 1/4 dl vispgrädde

1 msk ljus sirap