back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Sommarpaj med färska bär

En vacker och god dessert med säsongens frukter och bär. Kan dekoreras som den amerikanska flaggan.

Hur

1.

Värm ugnen till 175 grader.

2.

Kör mjöl, socker och smör i en matberedare.

3.

Tillsätt äggulorna och kör lite till – men överarbeta inte degen.

4.

Låt degen vila i kylskåpet i minst 30 minuter.

5.

Tryck ut degen i en stor pajform eller flera små.

6.

Låt stå i kylskåpet i ytterligare ca 15 minuter.

7.

Nagga botten med en gaffel och grädda pajdegen i ca 25 minuter eller tills den är gyllenbrun.

8.

De små pajerna gräddas lite kortare tid.

9.

Låt pajskalen kallna.

10.

Fyll pajskalen med vaniljkräm, vispad grädde, kesella eller kvarg.

11.

Tryck försiktigt ner bären i ett fint mönster.

Ingredienser

3 dl vetemjöl

5 msk strösocker

150 g kylskåpskallt smör

2 äggulor

beräkna 1 dl per liten paj och 5–8 dl för en stor vaniljkräm

beräkna 1 dl per liten paj och 5–8 dl för en stor vispad grädde

beräkna 1 dl per liten paj och 5–8 dl för en stor kesella vanilj eller annan smaksatt kesella eller kvarg

bär till garnering, t ex hallon, blåbär, björnbär