Värm ugnen till 175 grader. Sprid ut solroskärnorna på en ugnsplåt och rosta i ca 7 minuter. Se upp så att de inte bränns.
Ett enkelt recept på solrosfrösmör som är smarrigt och beroendeframkallande. Perfekt som pålägg eller i smoothies.
1.
Värm ugnen till 175 grader. Sprid ut solroskärnorna på en ugnsplåt och rosta i ca 7 minuter. Se upp så att de inte bränns.
2.
Kör kärnorna i en matberedare. Fortsätt mixa tills fröna så småningom börjar släppa ifrån sig olja och blir sedan en kräm. Det kan ta mellan 5-10 minuter. Man får skrapa ner krämen från kanten av matberedaren då och då.
3.
Tillsätt eventuellt solrosolja ifall man vill ha en lösare konsistens. Smaka av med salt. Vill man ha lite sötma, rör i lite honung eller lönnsirap!
4.
Förvara i en rengjord burk med lock i kylskåpet så håller den i 1-2 månader.
1.
Prova att lägga solrossmör på morotsstavar eller selleristavar som ett nyttigt mellanmål, eller på en bit kex toppad med lite sylt till ostbrickan. Fler favoriter är att mixa med en sked ”smör” i smoothien eller lägg en klick på havregrynsgröten.
5 dl solroskärnor
salt
ev. solrosolja