Ansa både änderna av löken och skala. Skala även yttersta lagret om den är ”träig”.
När man kokar löken i det söta dessertvinet Sauternes och buljong, får löken en djup och härlig smak. Om man inte har en ugnstålig stekpanna, kan man lägga över den färdiga löken i en pajform när den ska gräddas med smördegslocket.
1.
Ansa både änderna av löken och skala. Skala även yttersta lagret om den är ”träig”.
2.
Värm olja i en stekpanna, ca 22 cm i diameter. Stek löken i ca 5 minuter. Tillsätt Sauternes, buljong, socker, vitbalsamico, timjan, salt och peppar. Låt sjuda i ca 30 minuter minuter, eller tills vätskan har reducerats till en sirap.
3.
Sätt ugnen på 200 grader.
4.
Rulla ut smördegen och lägg den som ett lock på stekpannan. Skär bort överflödig deg, längs med utsidan av stekpannan. Vik in degen lite och nyp till längst insidan av stekpannan. Skär några snitt för att släppa ut ånga. Grädda i ugnen i ca 25 minuter, tills att smördegen är gyllenbrun.
5.
6.
7.
375 g röda pärllök
1 - 2 msk olivolja
1 dl Sauternes
2 ½ dl grönsak- eller hönsbuljong
3 msk strösocker
2 msk vit balsamico
3 timjankvistar
1 krm salt
En nypa svartpeppar
1 rulle smördeg á 265 g
färsk timjan till garnering