back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Semmeltårta

  • ca 12 bitar

Vill du hålla dig till en klassisk semmelrecept - fast i en liten annan tappning så passar denna semmeltårta perfekt! Vi brukar göra den när vi ska bjuda några fler. För ett litet slarvigt-fint utseende kan man dra lite av grädden runtom kakan. Detta kallas för ”naked cake” på engelska.

Hur

Gör så här:

1.

Fördeg: Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt, ca 37 grader. Rör ner mjölken så att jästen löses upp. Tillsätt mjöl och kardemumma och kör degblandaren i några minuter tills det går ihop till en deg. Låt vila övertäckt i 30 minuter.

2.

 Steg 2: Tillsätt resten av ingredienserna och kör degblandaren i ca 10 minuter, tills degen är smidig. Låt vila övertäckt i 30 minuter.

3.

 Smörj och mjöla en rund bakform.

4.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 7 lika stora bitar och forma till släta bollar. Runddriv dem gärna. Placera bollarna i formen, en i mitten och resterande runtom. Låt jäsa övertäckt i 1 – 1 1/2 timme eller tills de har dubblat i storlek.

5.

 Värm ugnen till 200 grader.

6.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter, eller till kakan är genomgräddad och gyllene. Täck med folie om kakan börjar få för mycket färg. Låt svalna lite och stjälp sedan ut tårtan på ett galler för att kallna helt.

7.

Blanda mandelmassan med mjölken så att den är bredbar. Dela kakan i tre delar. Bred ut mandelmassan på de två understa delarna. Vispa grädden och bre ut ovanpå mandelmassan. Lägg ihop delarna med toppen överst. För ett litet slarvigt-fint utseende kan man dra lite av grädden runtom kakan. Sikta över florsocker.

8.

 

Ingredienser

Ingredienser

Fördeg

2 dl mjölk

25 jäst

4 1/2 dl vetemjöl

1 msk mortlade kardemummakärnor

 

Steg 2

ca 2 1/2 dl vetemjöl

1 ägg

1/2 tsk salt

100 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

300 g mandelmassa (se recept på sidan)

½ - 1 dl mjölk

5 dl vispgrädde

Florsocker till garnering