back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Semifreddo

En fantastisk god och enkel dessert

Hur

1.

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en skål. Tillsätt äggulor och socker och vispa ljust och poröst.

2.

Vispa grädden. Vispa äggvitorna tillsammans med en nypa salt till hårt skum i en ren skål.

3.

Vänd försiktigt ner grädden och äggvitorna i ägg- och sockersmeten. Tillsätt valfri smaksättning. Se våra förslag nedan.

4.

Häll krämen i en form, täck med plastfolie och ställ in in frysen i minst 4-5 timmar. Ta ut semifreddon ca 30 minuter före servering.

5.

Rör ner ca 1 1/2 dl marsalavin (eller söt sherry eller sött dessertvin) tillsammans med 100 g riven mörk choklad och 3 dl hallon i semifredokrämen innan den fryses.

6.

Rör ner ca 100 grovhackad fransk nougat och 1/2 liter hackade jordgubbar i semifreddokrämen innan den fryses.

7.

Värm ugnen till 175 grader. Blanda 1/2 dl florsocker och 2 dl mandlar på en bakplåt. Rör ihop med några droppar vatten och rör om tills mandlarna är helt täckta med florsocker. Rosta mandlarna i ugnen i några minuter tills sockret har karamelliserats. Låt mandlarna svalna på plåten.

8.

Koka 500 g rabarber och 1 strösocker tills rabarbern börjar bli mjuk -dock inte mosig. Blanda ner mandlarna och rabarbern i semifreddokrämen innan den fryses.

Ingredienser

1 vaniljstång

4 ägg

1/2 dl strösocker

5 dl vispgrädde

1 nypa salt

1 1/2 dl marsalavin

100 g mörk choklad

3 dl hallon

100 g fransk nougat

1/2 liter jordgubbar

1/2 dl florsocker

2 dl mandlar

några droppar vatten

500 g rabarber

Två systrars söta kokbok