back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Sautérade svartrötter med beurre blanc

  • 4 – 6 portioner

De smörstekta svartrötterna med den klassiska franska såsen beurre blanc passar perfekt som en förrätt. Det går även bra att servera med t ex en bit fisk som huvudrätt – eller utan såsen som ett tillbehör.

Foto: Helen Pe

 


 



Hur

Gör så här:

1.

Skala och skär svartrötterna i mindre bitar, ca 10 cm långa. Lägg ner i en kastrull tillsammans med vatten, salt, lagerblad och vitpepparkorn. Låt koka upp och sedan sjuda i ca 10 minuter, eller tills rötterna börjar precis bli lite mjuka. Häll av vattnet. Låt svartrötterna ånga av några minuter.

2.

Beurre blanc: skär smöret till såsen i mindre bitar. Skala och finhacka schalottenlöken. Låt lök, vinäger och vin koka upp i en kastrull och sedan sjuda tills 1 1/2 msk av vätskan återstår.

3.

Sänk värmen till lägsta och vispa ner smöret i omgångar. Såsen får inte koka för då kan den skära sig! Sila såsen genom en finmaskig sil. Smaka av med citronsaft, salt och peppar och håll den varm på svag värme.

4.

Smält smöret i en stekpanna. Sautéra svartrötterna tills de börjar bli lite gyllenbruna. Strö över lite flingsalt och svartpeppar.

5.

Servera svartrötterna med såsen.

Ingredienser

Ingredienser

ca 750 g svartrötter

1 liter vatten

2 tsk salt

1 lagerblad

3 vitpepparkorn

25 g smör

flingsalt och svartpeppar

Beurre blanc

125 g osaltat smör, kylskåpskallt

1/2 schalottenlök

2 msk vitvinsvinäger

2 msk vitt vin

1/2 tsk pressad citronsaft

ca ¼ tsk salt

en nypa vitpeppar