back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Saftig blåbär- och citronyoghurtkaka

  • ca 15 skivor

En av våra absolut favoritkakor är en saftig citron- och yoghurtkaka. Här har vi lagt till blåbär – vars härliga sötma matchar perfekt med den syrliga citronen

    Hur

    Gör så här

    1.

    Värm ugnen till 175 grader. Smörj och mjöla en avlång bakform (1 1/2 liter).

    2.

    Rör ihop socker, citronskal och -saft och blanda med en gaffel. Blanda ordentligt tills sockret saftar till sig. Rör i yoghurt, olja och äggen, ett i taget och blanda till en slät smet.

    3.

    Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i smeten. Rör försiktigt ner blåbären.

    4.

    Häll smeten i bakformen och grädda mitt i ugnen i 40 - 45 minuter, eller tills en provsticka är torr. Låt svalna helt. Pudra eventuellt florsocker över kakan.

    Ingredienser

    Ingredienser

    2 1/2 dl strösocker

    1 msk finrivet citronskal

    2 msk färskpressad citronsaft

    3 1/2 dl vetemjöl

    2 tsk bakpulver

    1 tsk vaniljsocker

    1/2 tsk salt

    2 dl turkisk eller grekisk yoghurt

    1 dl solrosolja

    2 ägg

    ca 2 dl blåbär

    ev florsocker