Värm ugnen till 175 grader. Smörj och mjöla en avlång bakform (1 1/2 liter).
En av våra absolut favoritkakor är en saftig citron- och yoghurtkaka. Här har vi lagt till blåbär – vars härliga sötma matchar perfekt med den syrliga citronen
1.
Värm ugnen till 175 grader. Smörj och mjöla en avlång bakform (1 1/2 liter).
2.
Rör ihop socker, citronskal och -saft och blanda med en gaffel. Blanda ordentligt tills sockret saftar till sig. Rör i yoghurt, olja och äggen, ett i taget och blanda till en slät smet.
3.
Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i smeten. Rör försiktigt ner blåbären.
4.
Häll smeten i bakformen och grädda mitt i ugnen i 40 - 45 minuter, eller tills en provsticka är torr. Låt svalna helt. Pudra eventuellt florsocker över kakan.
2 1/2 dl strösocker
1 msk finrivet citronskal
2 msk färskpressad citronsaft
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
2 dl turkisk eller grekisk yoghurt
1 dl solrosolja
2 ägg
ca 2 dl blåbär
ev florsocker