Skala auberginen och skär i kuber.
Lins- och auberginegryta med granatäpple! Rätten kan ätas som den är eller serveras t ex till en bit kyckling eller kött. För en lite matigare måltid, kan man även servera den med lite ris, couscous eller bulgur. Eller varför inte nybakad pitabröd eller lavash. Gör man den lite sötare versionen kan en klick yoghurt till vara gott.
1.
Skala auberginen och skär i kuber.
2.
Koka upp en kastrull med vatten. Lägg ner linserna och låt sjuda i ca 15 minuter. Sila bort vattnet.
3.
Under tiden att linserna kokar, hetta upp ca 2 msk av oljan i en grytpanna. Fräs löken mjuk i några minuter.
4.
Tillsätt vitlök, tomater, chili och tomatpuré och kryddor. Fräs i några minuter.
5.
Blanda ner linserna och auberginen.
6.
Häll ner resterande olja, granatäppelsirap och 1 tsk salt och rör om.
7.
Sätt på ett lock och låt småputtra över låg värme i ca 1 ½ timme.
8.
Smaka av och tillsätt mer salt om det behövs – och socker om du vill ha en lite sötare gryta.
9.
Garnera med granatäppelkärnor och hackad persilja.
1 stor aubergine, ca 700 g
1 dl gröna linser
1 dl olivolja
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 tomater, hackade
1-2 gröna chili, urkärnade och finhackade
1 msk tomatpuré
1- 2 tsk spiskumminen
nypa chiliflakes
½ dl granatäpplesirap
1-2 tsk salt
ev strösocker
granatäppelkärnor och hackad persilja till garnering