Skala betorna och skär i så tunna skivor som möjligt – med mandolin eller potatisskalare. Koka upp lagen. Låt svalna och häll över betorna. Låt stå kallt över natten.
Vill du laga något lite finare till valborgsmässoafton? Får vi locka med rostad blomkål med picklade betor, friterad surkål, lättrökt gräddfil och salsa verde.
1.
Skala betorna och skär i så tunna skivor som möjligt – med mandolin eller potatisskalare. Koka upp lagen. Låt svalna och häll över betorna. Låt stå kallt över natten.
2.
Låt surkålen torka på hushållspapper i några timmar. Blanda lite av surkålen med lite potatismjöl i en plastpåse och skaka om. Fritera sedan i 170 grader olja tills den krispar till sig och blir gyllene. Var försiktig så den inte bränns. Låt rinna av på hushållspapper. Fritera resterande surkål i omgångar.
3.
Blanda gräddfilen med några droppar liquid smoke.
4.
Mixa ingredienserna till salsa verden.
5.
Värm ugnen till 200 grader. Skär blomkålshuvudet i en så tunn skiva som möjligt. Blanda olja med vitlök, salt och peppar och pensla både sidor av blomkålen. Lägg på en plåt täckt med folie. Rosta blomkålen i ugnen i ca 20 minuter, eller tills den är mjuk och börjar få lite färg. Tiden beror på hur tunn den är – håll koll så den inte bränns.
6.
Lägg upp blomkålen på en tallrik. Toppa med betor och surkål. Ringla runt gräddfil och salsa verde.
½ blomkål
1 msk olivolja
1 pressad klyfta vitlök
1 krm salt
1 krm peppar
200 g gula och polkabetor
½ dl ättiksprit
1 tsk senapsfrön
1 dl strösocker
1 ½ dl vatten
3 dl avrunnen surkål
3 msk potatismjöl
1 liter neutral olja
1 dl gräddfil
Några droppar liquid smoke
3 dl packad bladpersilja
1 msk kapris
1 tsk dijonsenap
1 msk färskpressad citron
ca 1/2 olivolja
salt och svartpeppar