back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Rödbets­polenta ”bowl” med ädelost, pumpa­kärnor och svartkåls­chips

  • 4 portioner

En färgglad bowl med rödbetspolenta, ädelost, rostade pumpakärnor och svartkålschips. I bilden har vi serverat den som en hel rätt – men den passar även fint på julbordet som små portioner, i till exempel små syltburkar.

Hur

Gör så här

1.

Värm ugnen till 150 grader

2.

Skölj svartkålen och skär bort den grova mittstjälken. Riv bladen i mindre bitar och lägg i en ugnsform

3.

Ringla över ½ – 1 msk olivolja och massera in den så att bladen täckts med olja. Sprid ut bladen. Rosta i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter eller tills de blir krispiga

4.

Hög ugnsvärmen till 200 grader

5.

Spar 1 – 2 rödbetor och koka resten till de är mjuka; ca 30 minuter – 1 timme beroende på storlek. Låt svalna några minuter och skrubba av skalen

6.

Skär rödbetorna i mindre bitar och kör i en matberedare eller med mixerstav till en slät puré

7.

Tag den okokta rödbetan, skala den och skär den i klyftor. Blanda med lite olivolja och ställ in i ugnen tills den är genomkokt, i ca 20-30 minuter

8.

Skala och finhacka schalottenlök. Fräs i 1 msk olivolja i en kastrull i några minuter. Häll i buljong och koka upp. Vispa i polentan och låt sjuda i cirka 15 minuter, eller tills den är klar. Rör ner rödbetspurén och smaka av med salt och peppar

9.

Fördela rödbetspolentan i 4 skålar och toppa med de ugnsbakade rödbetorna, ädelost, pumpakärnor och svartkålschips

Ingredienser

Ingredienser

ca 650 g (ca 5-6 stycken) färska rödbetor

100 g svartkål eller grönkål

ca 2 msk olivolja

1 schalottenlök

12 dl grönsaksbuljong

2 ½ dl polentagryn

salt och peppar

100 g ädelost, smulad

1 dl rostade pumpakärnor