Värm ugnen till 150 grader
En färgglad bowl med rödbetspolenta, ädelost, rostade pumpakärnor och svartkålschips. I bilden har vi serverat den som en hel rätt – men den passar även fint på julbordet som små portioner, i till exempel små syltburkar.
1.
Värm ugnen till 150 grader
2.
Skölj svartkålen och skär bort den grova mittstjälken. Riv bladen i mindre bitar och lägg i en ugnsform
3.
Ringla över ½ – 1 msk olivolja och massera in den så att bladen täckts med olja. Sprid ut bladen. Rosta i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter eller tills de blir krispiga
4.
Hög ugnsvärmen till 200 grader
5.
Spar 1 – 2 rödbetor och koka resten till de är mjuka; ca 30 minuter – 1 timme beroende på storlek. Låt svalna några minuter och skrubba av skalen
6.
Skär rödbetorna i mindre bitar och kör i en matberedare eller med mixerstav till en slät puré
7.
Tag den okokta rödbetan, skala den och skär den i klyftor. Blanda med lite olivolja och ställ in i ugnen tills den är genomkokt, i ca 20-30 minuter
8.
Skala och finhacka schalottenlök. Fräs i 1 msk olivolja i en kastrull i några minuter. Häll i buljong och koka upp. Vispa i polentan och låt sjuda i cirka 15 minuter, eller tills den är klar. Rör ner rödbetspurén och smaka av med salt och peppar
9.
Fördela rödbetspolentan i 4 skålar och toppa med de ugnsbakade rödbetorna, ädelost, pumpakärnor och svartkålschips
ca 650 g (ca 5-6 stycken) färska rödbetor
100 g svartkål eller grönkål
ca 2 msk olivolja
1 schalottenlök
12 dl grönsaksbuljong
2 ½ dl polentagryn
salt och peppar
100 g ädelost, smulad
1 dl rostade pumpakärnor