back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Ravioli fylld med ricotta & äggula med brynt salviasmör

  • 4 portioner

Det blir en härlig överraskning för gästerna när de skär i raviolin och ut rinner en krämig äggula. Denna rätt passar fint som en förrätt.

Hur

Gör så här:

1.

Pastadeg: Häll upp mjölet i en hög på köksbänken och gör en grop i mitten. Knäck ner ägget i gropen och vispa dem försiktigt med en gaffel. Blanda sedan i mjölet genom att ta lite i taget.             

2.

Nyp ihop mjöl och ägg med händerna till en smulig deg. Knåda den tills den blir len och smidig (här krävs det lite styrka i händer och armar för det tar tid). Det går också att köra mjöl och ägg i matberedare och sedan fortsätta att knåda för hand.

3.

Forma degen till en boll och täck den med plastfolie. Låt vila i kylen i 30–60 minuter eller tills nästa dag, men helst inte längre.

4.

Fyllning: Blanda ihop ricotta och parmesan. Smaka av med salt och peppar.

5.

Börja med att köra degen genom maskinens bredaste vals. Minska inställningen ett snäpp, vik degen dubbel och kör den igenom maskinen igen. Minska ytterligare inställningen ett snäpp och gör likadant med degen. Gå tillbaka till den bredaste valsen och fortsätt på samma sätt ytterligare cirka 5 gånger – detta gör degen smidig och fin. Återgå till den bredaste valsen och kör degen igenom valsarna till den näst näst sista valsen. Det går även bra att kavla ut degen tunt.

6.

Skär degen i 8 lika stora rutor (ca 12 x 12 cm). Fördela ostblandningen i mitten på fyra av pastarutorna. Platta till lite och gör en urgröpning i mitten. Lägg försiktigt en äggula i varje urgröpning utan att de går sönder.

7.

Pensla lite vatten runt kanten på varje ruta. Lägg på resterande degrutor, tryck försiktigt ut luften och tryck ihop kanterna.

8.

Brynt salviasmör: Bryn smöret i en liten kastrull. Innan den börjar få färg, lägg ner salviabladen några åt gången så att de friteras. Plocka bort och lägg åt sidan. Låt smöret fortsätta brynas tills det blir gyllenbrunt. Var försiktig så den inte bränns.

9.

Om möjligt, fyll fyra kastruller med saltat vatten (så du kan koka alla raviolis samtidigt). Försiktigt lägg ner raviolin och låt sjuda i 2 - 3 minuter – pastan ska vara genomkokt men äggulan ska fortfarande vara rinnig.

10.

Lägg upp på fyra tallrikar. Toppa med det brynta smöret och salviabladen. Riv över parmesan och strö över lite nymalen svartpeppar. Servera direkt.

Ingredienser

Pastadeg

1 ägg

50 g durumvete

50 g vetemjöl

Fyllning

100 g ricotta

20 g finriven parmesan (ca 3 msk)

salt och svartpeppar

4 äggulor

vatten

Brynt salviasmör

salviablad från 2 krukor

100 g smör

Till servering

Riven parmesan

Nymalen svartpeppa