Börja med att göra citron- och sesamsåsen genom att koka upp alla ingredienserna och låta dem sjuda i några minuter. Ta av från värmen och kör med stavmixer till en slät sås. Håll varm.
Dagens recept har inspirerats från en rätt som serverades många år på den populära asiatiska restaurangen East i Stockholm. Vi hade ätit den många gånger och älskade den fantastiskt goda sötsyrliga såsen. När vi skulle skriva vår kokbok ”Systrarna Eisenmans mingelmat”, ville vi så gärna ha med receptet i boken. Sagt och gjort, vi mejlade restaurangen och frågade om de möjlightvis kunde dela med sig av det. Vi trodde verkligen inte de skulle ha tid att svara eller kanske inte vilja avslöja receptet – men så fel vi hade! Några dagar senare kom ett svar där de gladligen hade skrivit ihop receptet på såsen.
1.
Börja med att göra citron- och sesamsåsen genom att koka upp alla ingredienserna och låta dem sjuda i några minuter. Ta av från värmen och kör med stavmixer till en slät sås. Håll varm.
2.
Skär eller bryt buketter från broccolin. Koka i lättsaltat vatten i några minuter. Den ska inte bli för mjuk. Skölj med kallt vatten. Koka edamamebönor enligt förpackningen.
3.
Blanda polenta och salt i en skål. Skär tofun i kuber och torka lite torrt med hushållspapper. Panera tofun i polenta runtom. Stek tofun i riktligt med olja i en stekpanna tills bitarna blir gyllenbruna runtom. Lägg över på hushållspapper för att rinna av.
4.
Häll av oljan ur stekpannan men spar någon tesked. Lägg i broccoli och bönorna och värm under omrörning. Tillsätt tofun och nästan all sås och rör om tills det blir varmt.
5.
Garnera med koriander och sesamfrön. Servera med jasminsris och resten av såsen vid sidan om.
250 g broccoli
200 g förvällda edamamebönor
ca 300 g fast tofu
ca 1 dl polenta
2 tsk salt
neutral olja till stekning
koriander och svarta sesamfrön till garnering
jasminsris till servering
1 dl sötchilisås
3/4 dl färskpressad citronsaft
1/2 dl risvinäger
2 msk tahini
1 1/2 msk soja
1 1/2 msk sesamolja
ca 1 tsk torkade chiliflingor