back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Pizza med flapsteak, svensk pesto, rostad paprika och chévre

En läcker pizza med flapsteak, svensk pesto, rostad paprika och chévre. Perfekt att bjuda vänner på middag!

Hur

1.

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, mjöl och olja. Arbeta degen i en köksmaskin i 5 minuter eller för hand i 10 minuter. Tillsätt saltet och fortsätt knåda degen smidig, i 3 – 4 minuter till. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i fyra bitar. Forma till släta bullar genom att rundriva dem (se receptet här intill). Lägg dem på en oljad bricka eller plåt. Häll någon droppe olja på varje degbulle, olja försiktigt in och täck med plastfolie. Låt degen med 15 g jäst jäsa i rumstemperatur i 2 timmar och degen med 5 g jäst jäsa i kylen i 1 dygn.

2.

Värm ugnen till 250 grader. Dela och kärna ur paprikorna. Lägg dem med skalet uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Grilla dem i ugnen i cirka 25 minuter tills de blir brunsvarta. Lägg dem i en plastpåse och knyt om. Låt svalna i 20 minuter och dra sedan försiktigt av skalet. Skär i strimlor.

3.

Gör peston genom att mixa dill, persilja, gräslök, spenat, vitlök, ost, solroskärnor, citronsaft och citronskal i matberedare till en smulig massa. Försätt mixa och tillsätt oljan i en tunn stråle. Smaka av med salt och peppar.

4.

Värm ugnen till 225 grader. Forma pizzadegen till 4 ovala bottnar och lägg ut den på en plåt täckt med bakplåtspapper.

5.

Ta ut köttet i tid så det hinner bli rumstempererad. Salta och peppra. Stek köttet i olja i en het panna. Den ska ha fin färg på ytan men fortfarande vara lite rosa inuti (56 graders innertemperatur). När köttet är klart, lägg upp det på en skärbräda och låt vila.

6.

Grädda pizzabottnarna i ugnen i 5 – 10 minuter eller tills de är gyllenbruna. Pensla med smält smör. Bred ut pesto på varje botten. Skär köttet i skivor (tänk på att skära tvärs över muskelfibrerna) och fördela på pizzorna tillsammans med paprikan. Smula lite chèvre över varje pizza. Strö över lite flingsalt och nymalen svartpeppar och servera direkt.

Ingredienser

600-800 g flapsteak

2 paprika

25 g smält smör

200 g chèvre

enligt smak flingsalt

enligt smak nymalen svartpeppar

5 g eller 15 g jäst

1 1/2 dl vatten

ca 275 g vetemjöl

1 msk olivolja

ca 1 tsk salt

1 dl hackad dill

1/2 dl hackad bladpersilja

1/2 dl hackad gräslök

25 g babyspenat

1 vitlöksklyfta

100 g västerbottenost

1 dl rostade solroskärnor

1 msk pressad citronsaft

enligt smak rivet skal från 1 liten citron

1 dl rapsolja

enligt smak salt

enligt smak svartpeppar