Skala rödlöken och skär i klyftor. Dra isär rödlöksklyftorna och lägg i en skål. Koka upp ättiksprit, socker och vatten. Häll över rödlöken och låt stå i några timmar.
Persiljerot kallas ibland även för rotpersilja och är nära släkt med persilja. Smaken är mild och lite söt och påminner om selleri. Persiljerotspuréen blir en perfekt bas för de mörka belugalinserna och de rostade grönsakerna. Det brynta smöret tillför en nötig, karamelliserad touch som lyfter hela måltiden.
Foto Lisa Björner
1.
Skala rödlöken och skär i klyftor. Dra isär rödlöksklyftorna och lägg i en skål. Koka upp ättiksprit, socker och vatten. Häll över rödlöken och låt stå i några timmar.
2.
Värm ugnen till 225 grader. Skala morötterna och dela på längden. Skär fänkålen på längden i 4 skivor. Lägg grönsakerna i en skål och blanda med olja, salt och peppar. Lägg ut på en varsin plåt täckt med folie. Grilla i ugnen, fänkålen i ca 20 minuter och morötterna i ca 25 minuter, eller tills de är mjuka och har börjat bli lite brända i kanterna. Byt plats på plåtarna några gånger under tiden.
3.
Under tiden, skala och skär persiljerot i kuber. Lägg i en kastrull med vitlök, grädde och mjölk. Koka upp och låt sjuda under lock i 10 - 15 minuter eller tills persiljeroten är mjuk. Sila av vätskan och plocka bort vitlöken. Tillsätt smör, ost, salt och peppar och mixa till en slät puré.
4.
Koka belugalinserna i grönsaksbuljong enligt förpackningen. Häll av vätskan. Tillsätt citronsaft, salt och svartpeppar.
5.
Bryn smöret genom att värma smöret i en kastrull på medelvärme. När smöret börjar sjuda, vispa sakta så att smöret brynts jämnt. När det blir ljusbrunt och man känner en nötaktig doft, ta bort kastrullen från värmen. Pensla de rostade grönsakerna med smöret.
6.
Börja med att lägga upp persiljerotspuré på tallrikar (gärna varma). Lägg sedan på belugalinser, grönsaker och rödlök. Häll över lite av det brynta smöret. Servera resten vid sidan av. Garnera med körvel.
100 g smör
Körvel till garnering
Syltad rödlök
1 rödlök
4 msk ättiksprit
2 dl strösocker
2 dl vatten
Persiljerotspuré
600 g persiljerot
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 krossad vitlöksklyfta
4 msk riven västerbottensost
2 msk smör
½ tsk salt
Rostade grönsaker
200 g späda morötter
1 fänkålshuvud
2 msk olivolja
½ tsk salt
¼ tsk peppar
1½ dl belugalinser
4 ½ dl grönsaksbuljong
2 tsk färskpressad citronsaft
½ tsk salt
1 krm malen svartpeppar