back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Oxfilé med krämig polenta med Gruyère och örter

  • 4 portioner

En lyxig och smakrik rätt med oxfilé, krämig polenta med Gruyère och örter, färska fikon och portvinssås.

Hur

Gör så här

1.

Börja med att göra portvinssåsen. Skala och finhacka löken. Fräs den i smör i några minuter. Tillsätt timjan, portvin, vatten, fond, balsamvinäger och socker. Koka upp och reducera till hälften, drygt 3 dl. Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen. Rör ut maizenan i lite kallt vatten. Blanda ner under vispning och låt sjuda tills såsen tjocknat något. Smaka av med salt och peppar. Håll varm.

2.

Skala och hacka schalottenlöken till polentan och fräs den i olja i en kastrull i några minuter. Häll i buljong och grädde och koka upp. Rör ner polentan under kraftig vispning, tills den är slät. Låt sjuda i cirka 15 minuter eller tills den är klar. Rör ner örterna och riv ner Gruyère. Smaka av med salt och peppar.

3.

Salta och peppra köttet. Värm upp smör och olja i en stekpanna. Stek köttet några minuter på var sida, beroende på hur väl stekt man vill ha köttet. Låt vila i ca 5 minuter.

4.

Lägg upp oxfilén på tallrikar med den krämiga polentan och fikonen. Ringla över lite av portvinssåsen. Servera resten vid sidan om.

Ingredienser

Ingredients

4 skivor oxfilé

2 msk smör

1 msk olja

2 fikon, halverade

Krämig polenta med Gruyère och örter

1 schalottenlök

1 msk olivolja

8 dl hönsbuljong

3 dl vispgrädde

2 1⁄2 dl polentagryn

2 msk finhackad färsk timjan

3 msk finhackad färsk basilika

1 msk finhackad färsk rosmarin

50 g Gruyère AOP, riven

salt och peppar

Portvinssås

1 schalottenlök

3 dl röd portvin

2 dl vatten

2 msk oxfond

1 msk balsamvinäger

1 msk farinsocker

1 tsk maizena majsstärkelse + kallt vatten

salt och peppar