back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Midsommar Trifle

  • ca 12 portioner

English trifle är en klassisk brittisk dessert. Det roliga med den är att man kan göra den med i princip vilka smaker som helst. Grunden är oftast skivad sockerkaka, vaniljkräm och vispad grädde som man smaksätter med frukt, choklad och nötter. Variationerna är oändliga. Här bjuder vi på en midsommar-inspirerad trifle.

Vi har använt en glasform som rymmer 2,5 liter. Receptet utgår ifrån den men ni kan använda en mindre form och bestämma mängderna på de olika fyllningar själv. Hinner ni inte baka en egen rulltårta går det utmärkt att köpa färdig.

Hur

Jordgubbs- och rabarberkompott

1.

För att göra jordgubbs- och rabarberkompotten, skölj och skär rabarbern i bitar. Rensa jordgubbarna

2.

Lägg rabarber och jordgubbar i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna direkt ner i kastrullen. Lägg även i stången. Tillsätt socker och vatten

3.

Koka upp och låt småkoka i ca 10 minuter. Låt svalna helt

Jordgubbsrulltårta med färskostkräm

1.

Börja med att lägga skivor av rulltårtan läggs kanten av formen

2.

Fyll sedan formen genom att varva resterande skivor av rulltårta, vaniljkräm, jordgubbs- och rabarberkompott, lemon curd, vispgrädde och färska jordgubbar

3.

Avsluta med vispgrädde och jordgubbar på toppen

Montering

1.

Börja med att lägga skivor av rulltårtan läggs kanten av formen

2.

Fyll sedan formen genom att varva resterande skivor av rulltårta, vaniljkräm, jordgubbs- och rabarberkompott, lemon curd, vispgrädde och färska jordgubbar

3.

Avsluta med vispgrädde och jordgubbar på toppen

Ingredienser

Ingredients

1 jordgubbsrulltårta med färskostkräm (se recept nedan)

5 dl vaniljkräm

3-4 dl vispgrädde

1 dl lemon curd

ca 1 ½ liter halverade jordgubbar

Jordgubbs- och rabarberkompott

100 g rabarber

50 g jordgubbar

½ vaniljstång

4 msk strösocker

2 msk vatten

Jordgubbsrulltårta med färskostkräm

3 ägg

2 dl strösocker

1 dl vetemjöl

1/2 dl potatismjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 rivet skal från citron

ca ½ dl strösocker

1 – 1 ½ dl puréade jordgubbar

200 g cream cheese eller annan färskost

½ dl florsocker