För att göra jordgubbs- och rabarberkompotten, skölj och skär rabarbern i bitar. Rensa jordgubbarna
English trifle är en klassisk brittisk dessert. Det roliga med den är att man kan göra den med i princip vilka smaker som helst. Grunden är oftast skivad sockerkaka, vaniljkräm och vispad grädde som man smaksätter med frukt, choklad och nötter. Variationerna är oändliga. Här bjuder vi på en midsommar-inspirerad trifle.
Vi har använt en glasform som rymmer 2,5 liter. Receptet utgår ifrån den men ni kan använda en mindre form och bestämma mängderna på de olika fyllningar själv. Hinner ni inte baka en egen rulltårta går det utmärkt att köpa färdig.
1.
För att göra jordgubbs- och rabarberkompotten, skölj och skär rabarbern i bitar. Rensa jordgubbarna
2.
Lägg rabarber och jordgubbar i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna direkt ner i kastrullen. Lägg även i stången. Tillsätt socker och vatten
3.
Koka upp och låt småkoka i ca 10 minuter. Låt svalna helt
1.
Börja med att lägga skivor av rulltårtan läggs kanten av formen
2.
Fyll sedan formen genom att varva resterande skivor av rulltårta, vaniljkräm, jordgubbs- och rabarberkompott, lemon curd, vispgrädde och färska jordgubbar
3.
Avsluta med vispgrädde och jordgubbar på toppen
1.
Börja med att lägga skivor av rulltårtan läggs kanten av formen
2.
Fyll sedan formen genom att varva resterande skivor av rulltårta, vaniljkräm, jordgubbs- och rabarberkompott, lemon curd, vispgrädde och färska jordgubbar
3.
Avsluta med vispgrädde och jordgubbar på toppen
1 jordgubbsrulltårta med färskostkräm (se recept nedan)
5 dl vaniljkräm
3-4 dl vispgrädde
1 dl lemon curd
ca 1 ½ liter halverade jordgubbar
100 g rabarber
50 g jordgubbar
½ vaniljstång
4 msk strösocker
2 msk vatten
3 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 rivet skal från citron
ca ½ dl strösocker
1 – 1 ½ dl puréade jordgubbar
200 g cream cheese eller annan färskost
½ dl florsocker