Värm ugnen till 200 grader.
1.
Värm ugnen till 200 grader.
2.
Smörj en ugnsfast form.
3.
Skala och skiva potatisen tunt. Lägg skivorna i kallt vatten.
4.
Skala och skiva löken.
5.
Hyvla 50 g smör.
6.
Smält 1 msk smör i en stekpanna och fräs lök, pressad vitlök, timjan, rosmarin och lagerblad tills löken är mjuk. Salta och peppra.
7.
Häll av vattnet från potatisen och torka den.
8.
Varva lök, potatis och smör i formen och avsluta med att hälla över den varma buljongen.
9.
Baka i ugnen i 45–60 minuter. Ös potatisen med lite av buljongen några gånger mot slutet. Lägg på lite aluminiumfolie om löken börjar bli bränd.
10.
Gör kalvfärsbiffarna och såsen medan potatisen är i ugnen.
11.
Skala och finhacka schalottenlöken till såsen. Fräs den i smör i en kastrull på låg värme i några minuter.
12.
Tillsätt marsalavin och lagerblad, koka upp och reducera vätskan tills cirka 1 dl återstår.
13.
Tillsätt vatten och fond. Koka upp och reducera igen tills cirka 3 dl återstår.
14.
Sila såsen och smaka av med salt och peppar. Rör ihop maizena med lite kallt vatten och vispa ner i såsen.
15.
Låt sjuda tills den tjocknar något. Håll varm.
16.
Hacka pinjenötterna och riv parmesanosten till biffarna.
17.
Rör ihop kalvfärsen med pinjenötter, parmesan, persilja, ägg, salt och peppar.
18.
Värm olivolja och smör i en stekpanna och stek biffarna tills de är genomstekta.
19.
Servera med potatis och sås.
1 kg kalvfärs
1 dl rostade pinjenötter
75 g parmesanost
1 dl hackad persilja
1 ägg
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 msk olivolja
1 msk smör
ca 1 kg potatis
2 gula lökar
50 g + 1 msk smör
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad
½ tsk torkad timjan
½ tsk torkad rosmarin
5 dl varm kalvbuljong
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 schalottenlökar
1 msk smör
3 dl marsala
1 lagerblad
3 dl vatten
2 msk kalvfond
salt salt
peppar peppar
1–2 tsk maizena majsstärkelse